НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Таблицата за умножение може да се научи много бързо с този способ!

Таблицата за умножение може да се научи много бързо с този способ!

0
Таблицата за умножение може да се научи много бързо с този способ!
Таблицата за умножение може да се научи много бързо с този способ!

Всяка майка знае колко е било трудно на детето ѝ да научи таблицата за умножение. Колкото и примери да давате на детето от таблицата, винаги ще му бъде трудно да я запомни. Много жалко, че преди никой не ни беше казал за тази вълшебна таблица. По нея е много по-лесно да научите таблицата за умножение. Това е известната таблица на Питагор.

Мнозина ще си спомнят колко им е било трудно да научат таблицата за умножение в училище. В началото винаги е лесно, но някъде след 6 идва проблемът. Жалко, че не са ни казали за “магическата таблица“, по която е много по-лесно, просто и логично да научим таблицата за умножение. Знаменитата таблица на Питагор!

Между другото, може да сте запознати с нея, но няма да съжалявате, ако прочетете статията до края.

Както виждате в първата колона и първият ред са представени числата от 1 до 10. Останалите клетки показват резултата от умножението.

Произведението се намира в пресечната точка на числата. Haпример: ако вземем 7 от първата колона и 2 от първия ред, то в точката на пресичане, излиза тяхното произведение, т.е. 7 х 2 = 14. Но разбира се, преди да използва тази таблица, детето трябва да разбере какво представлява умножението. За начало му обяснете самия принцип на умножение, а когато го разбере, му покажете таблицата на Питагор.

Освен, че тази таблица избавя детето от зубрене, има и други плюсове:  Тя нагледно показва свойството на повторяемост (например 2х6 е точно, колкото 6х2).

Вижте още: Наистина ли можем да запалим огън с помощта на лимон?

Детето учи таблицата последователно и симетрично, като по този начин развива логическо мислене. Например, ние виждаме, че клетката в правоъгълника (15), е равна на резултата от съответното умножение (5 × 3).

Хареса ли ви този способ? Споделете го с приятелите си!