НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Пазете кората на цитрусите! Ще ви помогне срещу вредителите!

Пазете кората на цитрусите! Ще ви помогне срещу вредителите!

0
Пазете кората на цитрусите! Ще ви помогне срещу вредителите!
Пазете кората на цитрусите! Ще ви помогне срещу вредителите!

Обелете кората на портокалите и мандарините, които ядем в достатъчно големи количества през есента и зимата. Съхранете ги, за да ги използвате през лятото срещу вредители в градина.

От сушените кори на цитрусовите плодове подготвям “убийствена” инфузия, която ми помага да се отърва от насекомите, които убиват реколтата ми в градината. Всяка година трябва да се боря с много насекоми. Особено досадните вредители върху ягодите и малините, ябълковият плодов червей, листните въшки, мравките, молците, белите пеперуди и техните ларви.

Да се отървете от мравките, помага инфузията, с която трябва да полеете мястото на тяхната поява и насекомите бързо ще напуснат избраното място. Други вредители биват прогонвани с помощта на спрей: пригответе цитрусов екстракт, към който добавете 2 супени лъжици течен сапун – това е средство, което предотвратява прилепването на въшки към листата на растенията и издънките.

Инфузията е лесна за приготвяне: В емайлиран съд сложете литър нарязани сушени цитрусови кори, залейте ги с 3 литра гореща вода и накиснете за два дни под капак, докато корите набъбнат. След това прецедете инфузията през марля, добавете течен сапун и разбъркайте добре. Настойката обработва растенията, нападнати от вредителите. След няколко дни повторете процедурата, след което дори и най-упоритите насекоми ще напуснат своите позиции.

Вижте още: Как и за какво да използвате нано гъба в домашни условия?

През есенно-зимния период съберете едно прилично количество ценни суровини за инфузията, която изгонва през лятото нежеланите насекоми от вашата градина – цитрусовият аромат наистина не им харесва. Аз провеждам подобни процедури преди и след цъфтежа на растенията, за да не бъдат изгонени опрашителите.

Кората на цитрусите стимулира природосъобразната реколта и спестява семейния бюджет, премахвайки необходимостта от закупуване и използване на скъпи и опасни инсектициди.