НАЧАЛО ЗДРАВЕ 10 заболявания, известни като “мълчаливите убийци”

10 заболявания, известни като “мълчаливите убийци”

0
10 заболявания, известни като мълчаливите убийци
10 заболявания, известни като мълчаливите убийци

Много заболявания се считат за “мълчаливи убийци”, защото в повечето случаи не показват очевидни симптоми. Хората с тези здравословни проблеми могат да живеят години без да знаят, че вече имат “времева бомба” в тялото си.

Ето най-смъртоносните “мълчаливи” заболявания, които трябва да знаете:

1: Диабет
Според Международната федерация по диабет, около 387 милиона души по света страдат от диабет, а един на двама дори не знаят за това.

2: Затлъстяване на черния дроб
Затлъстяването на черния дроб е известно като здравословно състояние, при което черният дроб среща трудности при разграждането на мазнините, което води до натрупването им в чернодробната тъкан. Две са основните причини за това заболяване: прекомерната употреба на алкохол и на мазнини.

Рисковите фактори включват висок холестерол, затлъстяване, синдром на поликистозни яйчници, сънна апнея, диабет тип 2, неактивна щитовидната жлеза и дори слабо активна хипофиза.

3: Рак на дебелото черво
Ракът на дебелото черво е известен като “мълчаливият убиец” на всички времена. Той се счита за третият най-разпространен вид рак.

4: Хепатит
Хепатитът води до възпалителното състояние на черния дроб и е известен като вирусна инфекция, която засяга хиляди хора по целия свят. Има различни хепатотоксични вируси, които причиняват различни видове заболявания, включително хепатит А, B, C, D и E.

Хепатитът може да се развие и поради прекомерна консумация на алкохол и автоимунни заболявания.

5: Рак на шийката на матката
Според Световната здравна организация или СЗО ракът на шийката на матката е четвъртият най-разпространен рак и причината за смъртта от рак при жените, особено в развиващите се страни.

6: Болест на Шагас (американска трипанозома)
Болестта на Шагас или по-често известна като американска трипанозома, е паразитна болест, която засяга повече от 10 милиона души по света. Обикновено това се случва след ухапване от насекоми.

7: Остеопороза
Остеопорозата е вид здравословен проблем, който обикновено води до влошаване на костната тъкан, което я прави тънка и крехка. Това е известно като “мълчаливо заболяване”, което обикновено няма симптоми в началните етапи.

8: Коронарна артериална болест
Коронарната артериална болест е често срещано сърдечно заболяване, причинено от натрупването на плаки по стените на артериите. Прекомерното натрупване води до стесняване на артериите с течение на времето, което може частично или напълно да блокира потока на кръвта в тялото. С течение на времето това също може да направи сърдечните мускули слаби, което води до сърдечна недостатъчност.

9: Високо кръвно налягане
Според Центровете за контрол и профилактика на заболяванията, най-малко 70 милиона възрастни, което означава един на всеки трима възрастни, имат високо кръвно налягане.

10: Рак на кожата
Ракът на кожата се развива в горните слоеве на кожата и се дължи на прекомерно излагане на ултравиолетовите (UV) лъчи или солариуми.

Вижте още: Домашни лекове при инфекции на пикочните пътища

Семейната история, бледата кожа, която лесно изгаря, както и голям брой бенки или лунички, всъщност могат да увеличат риска от този вид рак. Мъжете и хората над 40 години са изложени на по-голям риск.