НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Размножаване на рози чрез резници в сурови картофи

Размножаване на рози чрез резници в сурови картофи

0
Размножаване на рози чрез резници в сурови картофи
Размножаване на рози чрез резници в сурови картофи

Размножаването чрез резници е най-приемливият начин за засаждане на рози, но тъй като тези цветя са много капризни, тяхното отглеждане по този начин в градината или у дома не винаги е успешно. Проблемът е, че резниците могат да изсъхнат или да изгният от липсата на влага и хранителни вещества.

За да се реши този проблем и да се осигури стопроцентово отглеждане на резниците, ще ви помогнат обикновени картофи. Как се отглежда роза в картоф бързо и с минимални разходи, ще ви разкажем в тази статия.

Подготовка на резници и картофи

Във вечното търсене на най-добрите и най-ефективни начини за вкореняване на резниците, бяха изпробвани много материали, сред които най-успешни се оказали картофите. Пресните картофи съдържат значително количество хранителни вещества, включително и нишесте. Те са източник на постоянна влага и надеждна защита срещу хипотермия, гниене, развитие на бактериални заболявания, които понякога засягат розите в началния стадий на растеж. Освен това технически е много лесно да се отглежда роза в пресен картоф.

Преди да засадите розите в картофи, трябва да подготвите картофите и самите резници. За качествено засаждане на розите е по-добре да се използват млади картофи – те съдържат максималното количество полезни вещества.

Ако ще ги отглеждате през зимата в саксия, тогава свежестта на картофите не е толкова важна. Важното е да са големи и здрави.

Резниците е за предпочитане да се отрязват в края на май, когато розата цъфти. Размножаването с резници е възможно и от закупена роза (от букет) – няма съществена разлика. Важно е обаче розата да не е отглеждана в чужбина, тъй като вносните рози се обработват с консервант, който осигурява време за съхранение.

Дължината на стъблото трябва да бъде 15-20 сантиметра. По този начин, от една роза е възможно да се получат 3-4 резници.

Вижте още: Белият сутиен пожълтява от прането? С този трик ще бъде като нов!

Вземете средната част на стъблото между долната част и там, където са се появили пъпки. Направете разрез с остър нож под ъгъл от 45 градуса: 2 сантиметра под пъпките и 1 сантиметър над тях. Всички листа в долната част на стъблото трябва да бъдат отстранени, оставяйки само горните листа.

Желателно е да обработите срязаната част с калиев перманганат, а след това за един ден се поставят в стимулиращ разтвор (корневин, хетероауксин). Можете да замените тези стимуланти със свеж сок от алое. След това долната част на резниците се забожда в картофите. За да не счупите стъблата можете да направите дупки в картофите с дълъг остър предмет (отвертка, дълъд пирон). Трябва да бъде ясно, че размножаването на рози в картофи е възможно само за сортове с прави стъбла.