НАЧАЛО ЗДРАВЕ 7 полезни приложения на куркумата за здравето

7 полезни приложения на куркумата за здравето

0
7 полезни приложения на куркумата за здравето
7 полезни приложения на куркумата за здравето

Куркумата обикновено се използва като подправка, но има много повече възможности за нейното използване. В действителност, тя е ефективна хранителна добавка, която има многобройни ползи за здравето.

Според много изследвания, куркумата оказва значително влияние върху мозъка и тялото. Това се дължи на нейните детоксикационни, противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Само една чаена лъжичка куркума може да има положителен ефект върху цялостното здраве. Прочетете нататък, за да научите повече.

7 полезни приложения на куркума

1. Подобрява храносмилането
Ежедневната консумация на куркума предотвратява възпалението на храносмилателния тракт, намалява подуването и стимулира жлъчния мехур.

2. Успокоява болката при артрит
Куркумата помага в борбата с хроничното възпаление и  намалява болката.

3. Поддържа младостта и забавя стареенето
Смята се, че възпалението и свободните радикали играят важна роля, когато става дума за стареене.

4. Възпаление
Смята се, че активната съставка на куркумата – куркуминът е мощно противовъзпалително съединение. В действителност, куркуминът съответства на ефективността на много от наличните противовъзпалителни средства.

5. Защитава сърцето
Куркуминът е полезен за сърцето. Например, той може да премахне натрупването на плака в артериите, да предотврати кръвосъсирването и да намали нивото на лошия холестерол.

6. Предпазва мозъка
Когнитивните разстройства, като болестта на Алцхаймер и деменцията, обикновено са свързани с понижено ниво на BDNF хормона; това всъщност е един вид хормон на растежа.

Според изследователите куркуминът влияе положително върху нивата на BDNF и може да лекува много мозъчни заболявания и да намали мозъчните функции, свързани с възрастта.

Вижте още: Отървете се от хъркането с помощта на тази напитка!

Как да включите куркума във вашето меню:

Лесно е да включите куркумата във вашето меню. Можете да добавите малко количество куркума (около една чаена лъжичка) към ежедневните ви супи, салатни сосове и основни ястия.