НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Защо не трябва да използвате сламки! Ще бъдете изненадани!

Защо не трябва да използвате сламки! Ще бъдете изненадани!

0
Защо не трябва да използвате сламки! Ще бъдете изненадани!
Защо не трябва да използвате сламки! Ще бъдете изненадани!

Всеки ден използваме и изхвърляме в боклука десетки и дори стотици различни неща за еднократна употреба. Сред тях са и пластмасовите сламки за коктейли. Но помислете за секунда за факта, че всяка сламка, която някога е била произведена, съществува някъде досега…

Разбира се, пластмасовите сламки не заемат първите места от всички боклуци, които попадат ежедневно в океана, но те представляват значителна заплаха. Защо?

Тъй като те са малки и леки, най-често не попадат в кофите за боклук. И въпреки че броят им сред океанските отпадъци не е толкова голям, поради размера си, представляват смъртна опасност, тъй като попадат в храната на морските обитатели.

Няма статистически данни за страната ни, но в Америка 500 милиона пластмасови сламки се използват всеки ден. Повечето от тях не могат да бъдат рециклирани. Те се попадат в реки, морета и океани. Именно сламките и други милиони неща за еднократна употреба, образуват огромни сметища за боклук в центъра на Тихия океан.

Всяка година повече от 100 000 морски животни страдат от наличието на пластмаси в океана. Сигурно сте гледали видеоклип, в който зоолозите спасяват костенурка и изтеглят пластмасова сламка от носа й. И това далеч не е изолиран случай. Според прогнозите до 2050 година в океана ще има повече пластмаси, отколкото морски обитатели. Вие можете да промените това и да спасите планетата.

Вижте още: Как да разберете дали има проклятие, изречено към вас?

Пластмасови сламки

Помислете за реалната нужда от сламки? Почти винаги можете да се справите без тях. “Преди 10 години сламките не бяха популярни навсякъде. Те са се използвали само в баровете. Сега можете да поръчате просто чаша студена вода със сламка в нея”- казва Дъглас Уудринг, основател на Съюза по възстановяване на океана, който се занимава с изчистването на отломки от океана.

С изключение на хората с медицински потребности, всеки може да консумира напитки без да използва пластмасови сламки. И това е много важна причина да откажете да ги използвате. В дома могат да бъдат заменени с бамбукови, стъклени или метални. Не е необходимо те да се изхвърлят след първата употреба.

Изключителна алтернатива на пластмасовите сламки са компостиращите се сламки, които са направени от смола, получена от царевично нишесте. Те не вредят на околната среда.

Ако предпочитате използването на сламки в обществени кафенета по хигиенни причини, носете с вас сламка за многократна употреба.

Колко пластмасови сламки сте използвали в живота си? Не сте се замисляли, че може би те са станали са причина за смъртта на някой беззащитен морски обитател? Това е напълно възможно. Не е ли това достатъчна причина, следващия път когато си купувате кафе да се откажете от сламка?