НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА 6 тайни за успешното отглеждане на теменужки!

6 тайни за успешното отглеждане на теменужки!

0
6 тайни за успешното отглеждане на теменужки!
6 тайни за успешното отглеждане на теменужки!

Тайна 1
Най-важната тайна за успешното отглеждане на теменужки е правилно подбраната почва. Най-добре е да се използва специална почва, приготвена за теменужки. Скъпа ли е? Не много. Но теменужките ще получат това, от което се нуждаят за растежа и развитието си.

Тъй като теменужките обичат лека, въздушна почва, най-добре е тя да съдържа агро-вермикулит, който снабдява почвата с лекота и поддържа температурата и влажността. Съотношението между почва и вермикулит е 50:50.

Тайна 2
Следващото важно нещо за успешно отглеждане на теменужки е саксията. Не е необходимо да е твърде голяма. Напротив, трябва да е по-малка, така че теменужките да изглеждат подредени на гъсто. Ако вземете по-голяма саксия, цветята ще станат сухи, с твърде много листа, които ще направят кореновата им система дебела и голяма. И ще се наложи да чакате доста дълго, за да ги видите разцъфнали.

Тайна 3
Саксиите трябва да имат дупки на дъното. Те трябва да са много и да бъдат по-големи, тъй като цветята не трябва да задържат много влага. Разбира се, ще трябва да използвате по-едра глина заради дупките долу.

Тайна 4
Е, сега следва най-важната стъпка! За успешно отглеждане ще се нуждаете от…найлонови чорапогащници! И възможно най-плътните такива – най-малко 70 дена. Защо?

Отрежете долния край на чорапогащника. Премерете с отрязъка височината на саксията, като към тази височина добавете още половин саксия. Тоест от чоропогащника трябва да отрежете 1 и половина височина на саксията. Режем парчето и то плътно по височината на ширината 5-7 сантиметра. Трябва да се получи найлоново въженце. Обтегнете го и то само ще се завърти на рулце. С помощта на запалка обгорете сдата края.

Промушете найлоновото въженце в дренажния отвор и затегнете краищата му на противоположната страна на горния край на саксията. Сега, задържайки с пръсти края на въженцето, посипете на дъното керамзит (едра глина), а след това поставете приготвената почва. Внимателно посадете теменужката. Горния край на въженцето може да се прикрие в почвата.

Тайна 5
Не можете да поливате теменужките отгоре, защото лесно могат да изгният. Ето защо направихме найлоново въже – то ще насочва водата. Саксиите с теменужки поставете в много високи чаши, в които се налива вода, а въжето доставя необходимото количество влага директно в корените.

Вижте още: Мушкатото трябва да присъства във всеки дом!

Тайна 6
Допълнително наторяване на теменужките. Те, както другите цъфтящи растения, се нуждаят от торене. Най-добрият тор за теменужките е остатък от сварен чай. Добавя се в почвата само през пролетта. Също така наторявайте теменужките с торове, които са произведени специално за тях.