НАЧАЛО ЗДРАВЕ Суроватката – многобройните й лечебни свойства

Суроватката – многобройните й лечебни свойства

0
Суроватката - многобройните й лечебни свойства
Суроватката - многобройните й лечебни свойства

Нашите баби са използвали суроватката като лекарство и определено не са сгрешили.

Суроватката е продукт, получен от производството на сирене. Производството на суроватка започва през 40-те години на ХХ век.

Това, за което може би не сте чували, а сред народа е известно от векове, е че суроватката е най-добрият естествен лек за черния дроб.

Суроватка се използва за всички проблеми с черния дроб включително омазнен черен дроб, увреден черен дроб от вирусни заболявания (хепатит, жълтеница), подуване на черния дроб, особено при прекалена консумация на алкохол, мазни храни и нездравословно хранене.

Суроватката стимулира възстановяването на черния дроб. Суроватъчната терапия се извършва за по-дълъг период от време и всекидневно се консумира най-малко по половин литър, а за предпочитане и повече.

Суроватката помага за регенериране, почистване и възстановяване на засегнатия черен дроб, ако се използва редовно.

Разбира се, много е важно да спрете нездравословната храна, която ще продължи да вреди на черния дроб, като мазни и преработени храни, както и алкохол и други вредни вещества.

Суроватката също може да помогне при загуба на тегло, защото съдържа множество протеини, които увеличават мускулната маса и дават усещане за ситост с малко количество калории.

В суроватката остават най-добрите и най-хранителните съставки от млякото, витамини В и Е, минералите и млечните захари, които действат общо укрепващо на организма.

Съдържа важни минерали: натрий, калий, фосфор, магнезий, желязо, цинк, мед, кобалт, манган, молибден, витамини, аминокиселини и протеини, а и не съдържа много калории.

Това, което вреди на всички ни напоследък, е, че постоянно сме под стрес.

Суроватката е идеалната напитка за този проблем. Причината е, че в нашето тяло тя причинява секреция на серотонин (хормон на удоволствието), от който се чувстваме добре и стресът се изхвърля от тялото.

Препоръчва се също така при хронична умора, особено през пролетта, както и за спазми и мускулни болки от физическо натоварване. Суроватката потиска остеопорозата, отстранява плаката и предотвратява образуването на кухини.

В допълнение към тези ползи, суроватката от десетилетия се препоръчва като ефективно средство за лечение на хора, които имат проблеми с повишени мазнини в кръвта, които не могат да се контролират с лекарства и хранене.

Почти при всички хора напълно се регулира повишения холестерол и триглицериди само след няколко седмици редовна консумация.

Това, което е особено интересно за младите и физически активни хора е фактът, че суроватката се използва като естествен източник на аминокиселини, които сe метаболизират в мускулната тъкан при тренировки и участват в изграждането на формата и здравината на мускулите.

Хората, които спортуват интензивно, като културисти, по-бързо натрупват мускулна маса и възстановяват тялото си след тренировка.

Поради тези причини, все по-често присъства на пазара суроватъчен прахообразен протеин, предназначен за спортисти.

Не спират до тук ползите от суроватката. Ако имате проблем с подуване на корема, нередовно ходене по голяма нужда, колит или хронично възпаление на червата, трябва редовно да пиете суроватка.

Проучванията показват, че суроватката съдържа имуноглобулини и лактоферин, които играят важна роля за предотвратяване на възпаленията в тялото.

Вътрешното възпаление е една от основните причини за сърдечно-съдови и канцерогенни заболявания.

Суроватката засилва имунитета и укрепва устойчивостта на организма. Затова се среща във формулите на повечето нови спортни и имунологични добавки за храна, както и в основната формула за хранене на бебета.

Новите западни изследвания показват, че суроватката играе важна роля в защитата, здравето и регенерацията на червата и по-специално на дебелото черво.

Суроватката е напълно безвредна, мека и натурална напитка. Тъй като съдържа живи бактерии, в някои случаи може да причини диария, ако наистина се прекали с количеството.

Хората, които са алергични към млечните продукти, трябва да я избягват.

Препоръчваната дневна доза е 500 милилитра, максимум един литър на ден, ако става въпрос за течна суроватка.

Можете да я пиете на празен стомах сутрин, но няма да сгрешите, ако я пиете няколко пъти през деня.

Можете да намерите домашна суроватка в повечето магазини за млечни продукти или пък можете да си я приготвите сами:

1 литър прясно мляко се загрява в купа, но не трябва да се вари. Добавете сок от един изцеден лимон и разбъркайте.

Вижте още: Най-ефикасната топла напитка при болно гърло

Скоро ще забележите, че се образуват извара и течност. Тази течност е суроватка. Прецедете през марля или ситна цедка и ще получите сирене/извара и суроватка.