НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Засаждане на орхидея: Няколко тайни, които ще ви бъдат от полза!

Засаждане на орхидея: Няколко тайни, които ще ви бъдат от полза!

Засаждане на орхидея: Няколко тайни, които ще ви бъдат от полза!
Засаждане на орхидея: Няколко тайни, които ще ви бъдат от полза!

Орхидея – любимото цвете на много цветари. Тя се счита за доста капризно растение. Много орхидеи обаче могат да растат в домашни условия без особени грижи. Ако искате вашето жилище да се превърне в цяла оранжерия с цветя, не е нужно да харчите много пари. Ще ви покажем как да превърнете 1 цвете в 100. Тези, които вече са опитали този метод, не могат да се налюбуват на красотата на орхидеите в дома си.

Засаждане на орхидея

Как да подобрите растежа на корените?

1) Купете мъх сфагнум, който струва стотинки в магазина за цветя. Потопете го във вода.

2) От мъха оформете малка топка.

3) Прикрепете я към основата на орхидеята.

4) Можете да използвате стари чорапогащници за по-добро закрепяне. Те са еластични и няма да наранят растението.

5) Опаковайте мъха с кухненско фолио.

6) Премахвайте фолиото всеки ден за около час. Тогава пръскайте мъха с вода с помощта на спрей бутилка. След 9-11 дни ще се появят първите корени. Засадете, когато са се появили три – четири или повече корени.

Засаждане:

1) На орхидея, която вече е прецъфтяла, отрежете стеблото. Оставете около един сантиметър от корените и след това отрежете резници с дължина 10-12 сантиметра.

2) Засадете резниците в специална саксия за орхидеи с отвори в долната част. Поставете малко количество пясък на дъното и поставете мъха. Сложете почва. Засадете резниците. Разстоянието между тях трябва да бъде около 3 сантиметра. Покрийте саксията с фолио.

3) Два пъти на ден отстранявайте фолиото за 20-25 минути и леко навлажнявайте почвата. В стаята е необходимо да регулирате температурата като разликата между дневните и нощните температури трябва да варира до около 4 градуса. След около 4 месеца засадете растенията в отделни саксии.

Вижте още: Красива саксия от камъчета: Ето как да си я направите сами!

След 5-7 дни цветята трябва да бъдат наторени чрез предварително поливане на растението. Поставете саксията в съд с тор, разреден във вода, за около 40 минути.