НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ето кои са причините и какво да направите ако страдате от запек

Ето кои са причините и какво да направите ако страдате от запек

0
Ето кои са причините и какво да направите ако страдате от запек
Ето кои са причините и какво да направите ако страдате от запек

Трудното и нередовно изхвърляне на твърди и малки изпражнения се нарича констипация или запек.

При повечето хора червата се изпразват по едно и също време и те работят най-добре, ако не се възпрепятства установената рутина. Най-добре е, когато те са изпразват три пъти на ден, но има много случаи, когато това се случва едва три пъти в седмицата, което предизвиква много неприятности.

Случайните прояви на запек не са индикация за тревога, докато при хроничните случаи е необходимо да се изследва първичнота причина. Най-честата причина за запек е храната бедна на фибри и течности.

Приемането на прекомерно количество алкохол или кафе също води до запек. Дългият период на лежане или седене и липсата на физическа активност оказват значително влияние върху забавяне работата на червата. Установените видове нарушения, като хипотиреоидизъм (диспропорция между необходимостта на тъканите за тиреоидни хормони и способността на щитовидната жлеза за отделянето им) и депресия, както и употребата на някои лекарства, могат да доведат до запек. Между другото, обикновено след хирургическа намеса на стомаха може да се стигне до запек, както и след раждането и при хора с хемороиди, когато изпразването на червата причинява болка.

Причини за появата на запек:

– недостатъчен прием на течности или дехидратация;

– недостатъчна консумация на храна богата на растителни влакна;

– липса на физическа активност;

– синдром на раздразненото черво;

– промени в начина на живот (диета, пътуване, бременност и др.);

– стрес;

– пренебрегване необходимостта от изпразване на червата или отлагане;

– често използване на лаксативи;

– заболяване на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), болестта на Паркинсон, високо кръвно налягане, депресия, хемороиди;

– някои лекарства.

Хроничната констипация може да бъде свързана и с нарушения във функцията на дебелото черво, затова е необходим преглед и консултация с лекар.

Запекът е следствие от начина на живот, но има няколко мерки, които можете да предприемете, за да се отървете от него или да намалите продължителността му.

Храна с растителни влакна

Най-честата причина за запек е липсата на фибри в храната. Те се свързват с водата в червата, набъбват и помагат на тялото да изхвърля фекалиите по-лесно, заедно с натрупаните токсини.

За да се справите със симптомите консумирайте: ябълки, боб, картофи, моркови, кафяв ориз, сушени сини сливи, пшеничен зародиш, пресни плодове, зелени зеленчуци, всички видове ядки (лешници, бадеми, орехи), тиквени семки, слънчоглед, броколи, грах.

Вода

Всеки човек, страдащ от запек, трябва да пие достатъчно вода. Пийте няколко глътки на всеки половин час. Би било добре да добавите мед или цитрусов сок във водата.

Лимон

Винаги можете да използвате лимон за лечение на запек, което едновременно пречиства храносмилателната система. Нуждаете се от сока на половин лимон, който да добавите към чаша топла вода. Добавете малко морска сол и мед. Пийте течността рано сутрин на празен стомах. В рамките на 2-3 дни симптомите на запек ще изчезнат.

Увеличете приемът на течности. Не потискайте нуждата от изпразване на червата. Чрез забавяне на освобождаването можете да причините запек. Опитайте се да установите режим на изпразване на червата всеки ден по едно и също време.