НАЧАЛО ЗДРАВЕ Очите предупреждават за риска от инсулт и редица други заболявания

Очите предупреждават за риска от инсулт и редица други заболявания

0
Очите предупреждават за риска от инсулт и редица други заболявания
Очите предупреждават за риска от инсулт и редица други заболявания

Не случайно “очите са прозорец към душата”, но освен за психическото състояние, те дават възможност да се установят много показатели за здравето като цяло.

Очен преглед при специалист може да ви даде информация не само за зрението, но и за състоянието на много жизненоважни органи в тялото.

Например, преглед при офталмолог може да разкрие начален стадий на тежки хронични заболявания като високо кръвно налягане и диабет, които обикновено се развиват бавно и без характерни симптоми. Понякога увреждането на очите е единственият признак за наличието на тези заболявания.

Увредена ретина

В дъното на окото има много малки кръвоносни съдове, които захранват ретината и зрителния нерв. Те са от голямо значение за зрението, защото точно те са отговорни за зрителното възприятие. Тези кръвоносни съдове са много деликатни и уязвими. Ето защо те са първите, които ще пострадат от неблагоприятното кръвно налягане и повишената кръвна захар. Това води до влошаване на зрението. Едно от нарушенията, които се появяват в увредена ретина, се нарича ретинопатия.

– Диабетната ретинопатия е следствие от увреждане на кръвоносните съдове, в резултат на диабета.

Хипертоничната ретинопатия е увреждане на кръвоносните съдове, причинено от високото кръвно налягане.

Ретинопатията е опасно състояние, което причинява замъглено виждане и може да се стигне дори до постоянна загуба на зрение. Проучванията показват, че ако човек страда от това състояние, рискът от развитие на сърдечна недостатъчност се увеличава значително – 2-3 пъти.

Заплаха за здравето

Ако диабетът и високото кръвно налягане не се лекуват правилно, те могат да увредят не само очите, но могат да доведат до:

– кардиовискуларно заболяване
– инсулт
– бъбречни проблеми
– увреждане на нервната система
– по-голям риск от инфекции

С помощта на офталмоскоп е възможно да се определи наличието на сериозни заболявания в самото начало и да се вземат своевременни мерки за тяхното контролиране и лечение.

Огледало на душата

Очите са един от най-сложните органи на човешкото тяло. В литературата те често се наричат “огледало на душата”, но те също могат да бъдат огледало на много заболявания, които се развиват напълно незабелязани в нашето тяло – поне според алтернативната медицина.

– Подуването на горните клепачи може да сигнализира за образуването на камъни в жлъчката.

– Ако в очите ви редовно се появява бяла слузеста материя, трябва да се прегледате за катаракта.

– Малки тъмни петна под очите са знак за камъни в бъбреците.

– Ечемикът на окото или говори за инфекция или консумирате твърде много мазни храни, което затруднява работата на черния дроб и жлъчката.

– Ако кожата под очите ви е лилава или кафява, това е сигнал да проверите бъбреците, нивата на кръвната захар, щитовидната жлеза и сърдечно-съдовата система.

Честото трептене на очите е не само признак на неувереност в себе си, но и на възможно заболяване на нервната система и на черния дроб.

– Вътрешността на клепачите на здравия човек има розов цвят. Ако цветът е червен, това говори за нарушения на кръвообращението, нарушения в храносмилателната система или проблеми в сексуалната сфера.

– Бледността на вътрешната част на клепачите предупреждава за анемия, причинена от дефицит на желязо и нисък хемоглобин.

Капки за очи

След четиридесетата година хората вече започват да страдат от миопия и далекогледство. В този период се случват възрастови изменения в кръвоносните съдове на целия организъм, включително и на очите. Ето защо се препоръчва редовно изследване на очите за навременно лечение или превенция на сериозно заболяване.

Всички капки за очи с витамини се прилагат само по препоръка на лекар или специалист – офталмолог. Витаминните капки трябва да се поставят по определена схема и не трябва да се използват непрекъснато.

В някои случаи е най-добре да използвате капки за очи, например, когато зрението е отслабено при вечерно осветление или изкуствена светлина. Но капките за очи се използват и при пролетни алергии, когато очите непрекъснато сълзят.

Трябва обаче да знаете, че не трябва да ги използвате на своя глава, без да се консултирате с лекар.

Особености в мозъка

Австралийски учени от Университета в Канбера стигнали до извода, че след промяната и увреждането на кръвоносните съдове в очите е вероятността да се предвиди инсулт е голяма.

Те изследвали в продължение на 7 години над 3000 австралийци на възраст над 49 години, на които периодично заснемали ретината на окото, за да изяснят възможните увреждания на кръвоносните съдове в тях.

Резултатите показват, че при 70% от хората с нарушения на ретината вероятността от инсулт е значително по-голяма.

Учените също така са взели предвид традиционните рискови фактори за инсулт като пушенето на цигари и високото кръвно налягане. Според тях кръвоносните съдове на очите имат подобни анатомични и други особености, като тези в мозъка.