НАЧАЛО НАЧИН НА ЖИВОТ Когато всичко около вас се разпада, прочетете тази мудра!

Когато всичко около вас се разпада, прочетете тази мудра!

0
Когато всичко около вас се разпада, прочетете тази мудра!
Когато всичко около вас се разпада, прочетете тази мудра!

Тази мудра ще ви вдъхне увереност и сили, когато си мислите, че всичко около вас се разпада.

Когато усетите, че губите контрол над живота си, когато имате такива задължения, за които 24 часа в денонощието не са достатъчни, спомнете си за историята на един професор. Една история за буркан, топки, пясък и кафе.

Един професор по философия стоял пред група студенти и държал няколко неща зад гърба си. Когато започнал часът, той вдигнал пред себе си голям празен буркан без да каже нищо, поставил го върху катедрата и го напълнил с топки за тенис. След това попитал студентите дали бурканът е пълен. Всички се съгласили и казали, че е пълен.

Тогава професорът взел кутия, пълна с камъчета, и ги сложил в буркана. Той леко го разклатил и камъчетата се наместили в празното пространство между топките. После отново попитал студентите дали бурканът е пълен. Отново отговорили, че е пълен.

Следващата кутия, която професорът взел, била пълна с пясък. Когато сложил пясъка вътре, той запълнил останалите кухини в буркана. Попитал отново дали бурканът е пълен. Обърканите студенти отговорили положително.

Тогава професорът извадил две чаши кафе и ги изсипал в буркана. Кафето попило в пясъка. Студентите започнали да се смеят.

След като притихнали, той казал: “Сега искам да осъзнаете, че този буркан представлява живота ви.”

Тенис топките са най-важните неща в живота ви: семейството, децата, здравето, вярата и нещата, на които страстно се отдавате. Това са нещата, които ще изпълват живота ви, дори когато всичко останало изчезне.

Камъните са важните неща: вашата работа, къщата, колата. Пясъкът е останалото – малките неща.

Ако първо напълните буркана с пясък, няма да има място за топките за тенис.

Същото важи и за живота. Ако пилеете цялото си време и енергия в малки неща, никога няма да имате време и място за важните неща. Водете си сметка за нещата, които са от решаващо значение за вашето щастие.

Играйте с децата си. Отделете време за лекар. Отидете с партньорите си на вечеря. Дръжте се сякаш отново сте 18-годишни. Винаги ще имате време да почистите къщата и да направите ремонт. Обърнете внимание на топките за тенис, които са наистина важни за вас.

Определете приоритетите си. Всичко останало е пясък.

Един от студентите вдигнал ръка и попитал: “Какво е кафето?” Професорът се засмял:

– Радвам се, че попитахте. Аз го излях, за да ви покажа, че независимо от това, с какво мислите, че животът ви е пълен, винаги има време и място за чаша кафе с приятели.