НАЧАЛО ЗДРАВЕ Осем симптома на скритата депресия, за които да следите

Осем симптома на скритата депресия, за които да следите

0
Осем симптома на скритата депресия, за които да следите
Осем симптома на скритата депресия, за които да следите

Депресията е сериозен проблем и често може да се бърка с умора и дискомфорт. Но постоянната тъга, липсата на инициативност, загубата на физическа и умствена сила са признаци на депресия.

Ако човек философства твърде много, търси оправдания, няма адекватна реакция към събитията, постоянно мисли по дадена тема, тогава е време за червена тревога.

Диагнозата обаче трябва да бъде направена от лекар.

За да разберете дали трябва да отидете при него, обърнете внимание на тези симптоми, за да избегнете негативни последици:

Размишления
Скритата депресия може да доведе до повишено желание на човек да говори по философски теми, като използва по-абстрактен начин за изразяване на мислите си.

Депресираните хора искат да говорят за смисъла на живота и го правят през цялото време.

Търсят оправдания
Хората, страдащи от депресия, често търсят оправдания, за да прикрият истинските си желания и копнежи.

Те понякога просто искат да лежат у дома сами, вместо да отидат някъде и да развалят настроението на другите с емоционалното си състояние. Така че не е изненадващо, ако чуете дълга, измислена история за оправдание защо не са се появили на вашия рожден ден.

Липса на адекватна реакция
В състояние на депресия, хората възприемат околната среда по различен начин. Човек може да започне да се съгласява с всичко, да спре да изразява своите мисли и желания, да не реагира на вредите, които е нанесъл на някого, дори и да не чувства болка в ситуации, когато болката е неизбежна, каквато е загубата на любим човек.

Психосоматични заболявания
В това състояние човек може да се оплаква от проблеми със сърцето, напрежение в ръцете и стъпалата, затруднено дишане, главоболие, зъбобол и др. Изследванията показват, че всичко е наред със здравето на човека.

Появата на тези оплаквания е резултат от нестабилното и тревожно състояние на ума. Болката допълнително предизвиква стрес и тревожност у жертвата и тя е в затворен кръг и страда от внезапни психосоматични заболявания.

Странен външен вид
Лошото психическо състояние като правило се отразява на външния вид. Ако човек престане да се грижи за себе си, той пренебрегва правилата за хигиена и не поддържа ред вкъщи, помислете дали това е добре.

Разбира се, това се отнася за хора, които преди това са обръщали внимание на тези неща.

Обсебващи мисли
В състояние на депресия човек постоянно върти една и съща мисъл в главата си. Той смята, че по този начин търси отговори на въпросите, но обсебващите мисли не могат да решат проблема, а само създават илюзия за намиране на изход от ситуацията.

Можете лесно да забележите дали вашият близък е обсебен от някоя мисъл. Като правило, той е замислен и говори всеки ден по една и съща тема, без да се опитва да превърне думите в действие. Всичко това води до апатия и стрес.

Промяна в темпото на работа
Ако даден човек престане да изпълнява обичайните задължения на работното място, започва да забравя информация, постоянно се оплаква от умора и по някакъв начин не вижда смисъл в нищо, тогава е време за червена тревога.

Съществуват и ситуации, в които преди това не много активни хора се претоварват с работа и започват да се гордеят с постиженията си и да претрупват графика си. Те се опитват да избягат от емоциите и да придадат смисъл на техния живот.

Преувеличена радост
Маскирането на депресията с престорено щастие е феномен, който не е рядък. Хората, които са емоционално разстроени, понякога изглеждат най-щастливите и най-безгрижните на публични места. Те избягват сериозни разговори и се шегуват по сериозни въпроси.

За да разпознаете такъв човек, трябва да направите личен контакт с него на лична тема.

Съвет:
Ако забележите симптоми на депресия при някой от близките си, говорете с него за здравето му и му помогнете. Ако той не иска да комуникира по темата, оставете го малко на спокойствие и наблюдавайте състоянието му.

Не осмивайте проблема и не му давайте съвети като “спри да се притесняваш, усмихни се, отпусни се”, помнете, че те не вършат работа в тази ситуация.

Помогнете му за ежедневните неща, за които депресията не му оставя сили. Бъдете внимателни, защото дори да събере сили да се усмихне, кой знае какви големи проблеми могат да се крият в главата му. И, разбира се, консултирайте се с лекар за съвет.