НАЧАЛО ЗДРАВЕ Куркумата е безполезна, ако не я приемате по този начин

Куркумата е безполезна, ако не я приемате по този начин

0
Куркумата е безполезна, ако не я приемате по този начин
Куркумата е безполезна, ако не я приемате по този начин

Многобройните проучвания потвърждават терапевтичните ползи от куркумата! След като видите безспорните доказателства, че куркумата предлага широк спектър от ползи за здравето, веднага ще я включите в дневния си хранителен режим! Но преди да започнете да консумирате куркумата като мощна хранителна добавка, трябва да се научите да разкривате мощния ѝ терапевтичен потенциал.

Куркумин и куркуминоиди

Куркуминът е един от трите куркумоноиди в куркумата, заедно с десметоксициркумином и бис-десметоксициркумином. В допълнение към тези компоненти учените продължават да  идентифицират нови съединения, които се намират в етеричното масло на този вид.

Основният проблем с тази подправка е ниската биодостъпност на куркумина. Много изследвания с животни и клинични изследвания показват, че концентрацията на куркумин в кръвната плазма, периферните тъкани и урината е доста ниска независимо от дозировката.

Какво е биодостъпност?

Биодостъпността описва каква част от веществата се абсорбират от организма. Излишно е да казваме, че веществата, които имат ниска биодостъпност, са недостатъчно ефективни за целите на лечението.

3 метода за увеличаване на ползите на куркумата!

1) Добавете ѝ черен пипер.

Научно доказано е, че черният пипер действа като мощен активатор на куркумата.

Някои от основните предимства на черния пипер са:

  • Помага в лечението на световъртеж.
  • Помага за намаляване на когнитивните нарушения и подобрява паметта.
  • Намалява риска от заболявания на черния дроб и сърдечно-съдовата система.
  • Лекува астма, назална конгестия (запушен нос) и синузит.
  • Лекува деменция и болест на Алцхаймер.

Как черният пипер повишава биодостъпността на куркумата?

Според Майкъл Грегер, виден лекар и професионален говорител по важните проблеми за обществено здраве „черният пипер е мощен инхибитор на метаболизма. Един от начините да избавите черния дроб от токсините е, като се разтворят във вода, така че те по-лесно да се изхвърлят от тялото. Но черният пипер пречи на този процес.”

Колко черен пипер? – Малко

“Ако хората приемат много куркумин, и то в продължение на час, нивото на кръвния поток се увеличава. Ние не усещаме това увеличение, тъй като черният дроб активно се опитва да се отърве от него. Но какво, ако този процесът бъде потиснат с приема само на една четвърт чаена лъжичка черен пипер?

След този прием ще видите, че се увеличава нивото на куркумина. Реално се консумира същото количество куркумин, но биодостъпността нараства с 2000%. Дори и малкото количество черен пипер – 1/20 от една чаена лъжичка може значително да повиши нивото. “, споделя д-р Майкъл Грегер.

2) Добавете здравословни мазнини в куркумата

Като мастноразтворима тази подправка трябва да се комбинира с мазнини, така че организма да я абсорбира напълно и да даде резултат.

Вижте още: Ако сте с маникюр, спешно вижте дали нямате тази линия под ноктите

3) Високата температура увеличава биодостъпността на куркумата

Както обяснява д-р Сукумар: “Силната съставка на куркумата – куркуминът въпреки своята сила, не се усвоява лесно от организма без странична помощ. Тук влиза в действие топлото краве масло.”

Проблемът с куркумата е, че тя е неразтворима във вода. А по-ефективният начин да я използвате е като я добавяте по-често към вашата храна.