НАЧАЛО ЗДРАВЕ Кажете сбогом на запека. Ето го съюзника в храносмилането

Кажете сбогом на запека. Ето го съюзника в храносмилането

0
Кажете сбогом на запека. Ето го съюзника в храносмилането
Кажете сбогом на запека. Ето го съюзника в храносмилането

Кажете сбогом на запека, ето го съюзникът в храносмилането, който “чисти” като гъба. Става въпрос за индийски живовляк.

Индийски живовляк са люспи, получени от обвивката на семената на Plantago растението.

В комбинация с вода, индийският живовляк, помага на храносмилането и прави истинска детоксикация на червата.

Начинът на живот, който се характеризира с продължително седене и бързата храна бедна на фибри, често води до проблеми с храносмилането, което е и причината много хора да имат запек.

След празнични дни, богати на мазни и сладки храни и през зимните месеци, когато студът е допълнителна причина за отлагане на тренировките, всякаква помощ за насърчаване работата на червата е добре дошла.

Както и при много заболявания, помощ винаги може да поискаме от природата, а този път ви представяме отличен съюзник на червата – люспи на индийски живовляк.

Те в червата действат като метла, чистейки всички вредни вещества от дебелото черво. Полизахаридната слуз, с която изобилстват в себе си, се свързва с водата, като могат да увеличат своя обем до 15 пъти.

Това растение съдържа мазнини, ненаситени мастни киселини, фибри и много слуз, чрез което се създава ефект на “смазване” на стените на червата.

Хранителните влакна в растението помагат за създаването на по-голям обем и устойчивост към ензимите на храносмилането, така че сравнително лесно преминават през стомаха до дебелото черво. Там задържат водата, набъбват и стимулират перисталтиката.

Как е най-добре да се използва индийският живовляк?

Една до три лъжички люспи се разбърква и се разтварят във вода, кисело мляко или в сок и се консумира веднага заради бързото превръщане в желеобразна маса. Препоръчително е да се изпие и допълнителна чаша вода и да се увеличи приема на течности през деня.

Използването на този природен лек няма отрицателни ефекти върху здравето на хората, не унищожава микрофлората и не нарушава храносмилането и функцията на червата. Може да се приема за по-дълъг период от време без никакви странични ефекти.

Много е ефективен и за намаляване на хемороидите и други проблеми, свързани с храносмилането, но също така помага и за регулирането на повишеното ниво на холестерола.

Индийският живовляк може да се намери в магазините за здравословни храни.