Как изборът на цвят разкрива човешкия характер и какво послание изпращате на останалите хора с начина си на обличане?

Дори ако вашият гардероб е пълен с цветни дрехи, винаги има един цвят, който ви кара да се чувствате най-удобно и да имате много повече увереност в себе си.

„Този цвят наистина разкрива характера ви“, казва стилистът Дейвид Зайл. Ето какво всъщност разкрива цветът на любимите ви дрехи за вас и не се съмнявайте, че другите хора ще забележат:

Черен

„Това е цвят, който се смята за изключително сериозен“, казва модната експертка Карън Хелър. Всъщност, ако се вярва на психологическите изследвания, черният цвят, се възприема като показател за престиж, сила, сериозност и интелигентност. Поради тази причина, униформите, които носят  студентите при връчването на дипломите в чуждестранни университети, са предимно черни. Хората, които предпочитат черно облекло, са амбициозни, но и чувствителни. Много лесно е да ги нараниш, въпреки че те се опитват да скрият всичко това. Черният цвят им помага да се слеят с масата, когато става дума за дрехи, защото предпочитат да подчертават вътрешните качества.

Кафяв

Цветът на земята, нещо рационално, сигурно, силно, стабилно и интелигентно. Така изглеждат хората, които носят кафяви дрехи в очите на другите. Хората, които обичат кафявия цвят, са леко консервативни, зачитат по-възрастните хора в живота, има по-голяма вероятност да живеят в мир, стабилност и сила.

Син

„Когато имате интервю, най-добре е да носите нещо синьо, защото ви дава увереност и сигурност“, пише Лиса Джонсън Мандел, журналист и психолог. Може би затова повечето делови костюми и униформи са сини. Едно проучване установи, че тъмно синьото има успокояващ ефект, докато всички нюанси на този цвят, хората свързват с интелигентност, увереност, ефективност и спокойствие. Нюансите на синьото се избират от любезни, чувствителни и срамежливи хора. Психолозите посочват, че хората, които обичат синьото, често са отлични родители и трудолюбиви работници. Смирението и равновесието са основните им характеристики.

Зелен

Холандски учени твърдят, че зеленият цвят осигурява нежно настроение за човека, който го носи и за околните.

„Приятността, създадена от зелените нюанси, идва от природата, която дава на хората спокойствие и удовлетворение“, обяснява експертът по цветовете Лейтрис Измен. Хората, които носят зелени дрехи, обикновено водят активен обществен живот, живеят в уютни, добре населени места и са финансово стабилни. Те също са нежни, любезни и имат меко сърце.

Лилав

От древни времена, лилавото е символ на кралските семейства и висшето общество. Означава сложност, богатство и лукс. Известно е, че Клеопатра е обожавала лилавия цвят, а по онова време само богатите могли да си позволят неща в лилави нюанси. Днес лилавото означава творчество и любов към изкуството. Ако искаме да вярваме на експертите, хората, които обичат да носят лилави дрехи, са емоционални и чувствителни. Те са страхотни мечтатели, обичат мистиката и са много страстни. Те също така са непредсказуеми, а конфронтацията с тях може да бъде едновременно лесна и проблематична в същото време.

Червен

„Червеното е цветът на властта и страстта. Ако искате да впечатлите някого, носете червени дрехи“, казва Кени Фримпонг, управител на голяма италианска марка за мъжко облекло. Светло-червените нюанси привличат вниманието, а хората, които искат да ги носят, са енергични, вълнуващи и винаги в движение. Психолозите смятат, че мъжете са по-привлечени от жените облечени в червено, отколкото в други цветове.

„Червеното е стимул за мъжете“, казва психологът Ебби Калис. Хората, които често носят червено, са весели, лесно се вписват в обществото, малко са егоцентрични и по-податливи на пороци.

Жълт

Цветът на щастието, слънцето и смеха. Изследванията показват, че жълтият цвят насърчава производството на серотонин, хормонът на щастието, ускорява метаболизма и повишава настроението. Също така се смята, че жълтото увеличава концентрацията и вниманието и поради това често се използва за билбордове, реклами и знаци по пътя. Експертите казват, че жълтото облекло е предпочитано от активните, лоялни и творчески хора. Те са весели, мечтатели и отлични авантюристи, винаги готови за нови преживявания, изследвания и завоевания.

Бял

Символ на свободата, чистотата, невинността и простотата. Много хора решават да купят нещо бяло, когато стартират нещо ново или влизат в нов етап от живота си. Белите дрехи се избират от доверени хора, които обичат свободата и гледат с голям оптимизъм на живота. Те са много чисти и организирани, всичко, което правят, изглежда като ново начало и стремеж към съвършенство. Като цяло, различни видове личности се обличат в бяло. Той е неутрален и не отблъсква никого.

Розов

Светло-розовият цвят е символ на флиртуването, но също така и на детството. При възрастните, неутрални нюанси на розово се избират от много нежни дами. Нежно розовото е символ на спокойствие и топлина и успокоява. Знаехте ли, че в някои затвори стените са оцветени в розово, за да се намали нивото на агресия сред затворниците?

Психолозите характеризират хората, които харесват розовия цвят като романтични, оптимистични и самокритични. Те са хора, които най-вече оценяват добротата и комфорта.

Оранжев

Цвят, който осигурява положителна вибрация по всяко време. Който го носи, е щастлив, креативен и привлекателен човек, изпълнен с оптимизъм, енергия и радост. Хората, които обичат оранжевите дрехи, винаги са готови за промяна, но също така са малко странни, амбициозни и предпазливи.

Сив

Както казват стилистите, цветът на баланса е сив. Не е нито светъл, нито тъмен. Хората, които го харесват искат да останат незабелязани. Сивото е символ на спокойствие и зрялост, а мнозина започват да го носят едва на средна възраст. Тъй като принадлежи към неутралните цветове, е трудно да се определи характера на лицето, което го предпочита. Това могат да бъдат тихи хора, които, без възражения, се подчиняват на правилата, но също така осъждат, категорични и без емоции. Въпреки това, в повечето случаи хората, които не искат да привличат вниманието и искат да стоят настрана, избират сивия цвят.