НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Погрижете се за мушкатото си, за да изглежда прекрасно

Погрижете се за мушкатото си, за да изглежда прекрасно

Погрижете се за мушкатото си, за да изглежда прекрасно
Погрижете се за мушкатото си, за да изглежда прекрасно

Градинарите наричат мушкатото “просто растение”. То е обикновено за окото и не изисква специални грижи. И въпреки това мушкатото с плътни листа и цветове е голямата рядкост. Ако вашето цвете има две или три абсурдни издънки и рядко дочаквате цъфтежа му, то този материал е за вас.

Мушкатото може да ви разочарова, ако не сте му осигурили подходящи почва, саксия, температура, подхранване, правилно подрязване, правилно напояване и грамотни грижи през различните сезони.

Ето какви знания трябва да имате!

Първа по важност е саксията. Нейният размер е от огромно значение. В правилната саксия за цветя, мушкатото цъфти щедро и самите му цветове стават големи и здрави. Ето примерните размери: диаметър – 12-14 см, височина – 10-15 см.

Корените също се нуждаят от специално внимание. Растението няма да цъфти, докато не се разстели по цялата площ.

На второ място, е материалът, от който е направена саксията. По-добре е саксията да бъде от естествена глина. Пластмасата също е приемлива. Но е важно да запомните, че в нея почвата се изсушава по-бавно, което ви заплашва от загниване на корените.

Следващо по важност е поливането. Сушата не е толкова опасна, колкото преполиването. Малкото вода ще спре растежа и цветовете, многото вода – както вече споменахме, ще доведе до гниене.

През лятото поливайте веднъж на ден. Ако видите, че най-горният слой не засъхва, го поливайте само 3 пъти седмично. През зимата едно поливане е достатъчно за седем дни. Отново наблюдавахте горния слой.

От март до август използвайте препарати за торене, в които има много фосфор и калий, но малко азот. Това е гаранция за богат цъфтеж. Евтина възможност да зарадвате мушкатото е йодната вода. Разтворете една капка йод в един литър вода и полейте с течността.

Като цяло, растението ще оцени органичните минерални добавки. А през зимата организирайте периоди на почивка.

За добрата почва също трябва да се погрижите. Най-добрият вариант е сместа от пясък, градинска пръст и малко количество торф. Понякога разрохквайте почвата – въздухът до корените трябва да стига безпрепятствено.

Погрижете се за приятния климат на растението: целогодишно му осигурявайте добро осветление, при топло време – свеж въздух, през зимата – температурата не трябва да бъде по-ниска от 12 градуса. Промените в температурата са полезни, защото стимулират растежа на цветето.

През март мушкатото се събужда и образува короната си. Отстранявайте старите листа, оставяйте по около пет пъпки на издънките.

Не подрязвайте растението през зимата, тъй като ще спрете цъфтежа му. Ако сте забравили да направите това през пролетта, можете да го извършите в началото на есента.

Вижте още: Ето как от бутилки да си направите красива декорация!

И накрая: Ако вашето мушкато расте в идеални условия, но няма цветове, го стимулирайте с добавки за цъфтеж. То ще ви бъде благодарно!

Вече със сигурност ще имате на прозореца си прекрасно цвете, за което повечето градинари ще ви завидят.

loading...