НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Ламинатът е чудесен и за стени: Ето няколко практични идеи!

Ламинатът е чудесен и за стени: Ето няколко практични идеи!

0
Ламинатът е чудесен и за стени: Ето няколко практични идеи!
Ламинатът е чудесен и за стени: Ето няколко практични идеи!

Днес все по-често се среща в интериора ламинатът по стените. Дизайнерите по достойнство за оценили този практичен материал, който ви позволява бързо да декорирате пода, тавана и дори стените.

Ламинатът се отличава с разнообразие от модели и текстури, които имитират дърво, паркет, камък и други материали. Поддръжката му е изключително лесна и запазва първоначалния си вид дълго време.

Как най-добре да разположете ламината на стената?

Ламинатът може да бъде поставен на стената по няколко начина: хоризонтално, вертикално и по диагонал.

Хоризонтален начин. Подходящ е за декориране на малки стаи. Хоризонталните ивици ви позволяват визуално да разширите стаята. Но ако имате нисък таван, това няма да е добро решение, тъй като подобен стил визуално ще намали височината на стаята. По време на сглобяването всеки ред дъски трябва да бъде поставен шахматно, така че свръзките да не се припокриват.

Вертикален начин. Поставянето на ламината на стената вертикално визуално увеличава височината на помещението. Този метод е подходящ за стаи с ниски тавани. Но ако стаята е тясна, е по-добре да не използвате този метод, тъй като той ще я стесни още повече.

Диагонален начин. Много оригинално изглежда поставянето на ламината на стената по диагонал. Интериорът се получава стилно и оригинално. Но този метод е най-трудният, тъй като ламинатът трябва да бъде изрязан под ъгъл и парчетата да бъдат пригодени едно към друго. Разходът за материали също е по-голям, отколкото при вертикалното или хоризонталното полагане.

Как да декорирате ламината на стените в различните помещения?

Разновидностите на ламината, неговата дебелина и устойчивост ви позволяват да изберете подходяща опция за почти всяко помещение.

За дневната

Използвайте ламинат в хола – това е едно успешно интериорно решение, което ви позволява да решите няколко проблема наведнъж:

Първо, декоративните проблеми. Ламинатът, избран в топъл нюанс, е подходящ за тъмни стаи и за северно изложение на прозорците. По този начин стаята става по-уютна и по-топла. За стаите с южни прозорци избирайте ярки и студени тонове. Те балансират цветовата палитра, правейки пространството по-светло и прохладно;

На второ място, практичност. Ако ламинирате стена, на която има телевизор или домашно кино, тогава можете да скриете кабелите между облицовката и стената;

Трето, лесна поддръжка. Можете лесно да почистите пръстовите отпечатъци, петната, пръските и другите видове петна.

За спалнята

В спалнята, ламинираният паркет също е от значение. Обикновено по този начин се оформя стената зад леглото. На тази стена разположете стенни лампи или картини. Ако спалнята е голяма и има изкуствена камина, ламинатът ще я допълни чудесно.

За кухнята

Ламинираният паркет в кухнята може да бъде разположен върху всички стени, ако дизайнът на стаята е в еко или кънтри стил. Най-често ламинатът се използва за довършване на стената, на която е работната площ. Можете да използвате обикновени ламинирани панели или да изберете продукти със специално защитно покритие. Най-добре е да съчетаете ламинатът с подходящи мебели и подови настилки.

За коридора

Поставяне на ламинат в коридора – практично и красиво. В коридора ви често има много хора всеки ден – обитателите на къщата или вашите гости. Стените в тази стая често се замърсяват. Ако една стена е покрита с ламинат в коридора или ламинираните панели са разположени около периметъра на помещението, проблемът със замърсяването ще бъде решен.

Плюсове и минуси от използването на ламинат за стени

Предимства:

  • по-издръжлив от MDF и PVC панели;
  • не абсорбира влагата поради плътната си структура и защитава полимерния слой;
  • почиства се лесно с обикновен почистващ препарат;
  • има богат избор от цветове и текстури, имитация на естествено дърво;
  • безопасен за околната среда;
  • удобен за полагане.

Вижте още: Погрижете се за мушкатото си, за да изглежда прекрасно

Недостатъци:

  • цената е по-висока от тази на обикновените панели;
  • материалът изисква сигурно прилепване върху стената поради голямото си тегло;
  • подходящ е само за помещения с постоянна ниска влажност,
  • материалът не понася температурни промени.