Ето как да почистите фугите, но и да предотвратите замърсяването им в бъдеще.

Пътят към блестящо чиста баня и кухня, често минава през местата между плочките – фугите.

Тяхната основна функция е попълване на празните пространства и предотвратяване проникването на водата в стената или пода. Същевременно това са най-мръсните повърхности в къщата, където се натрупват влага и мръсотия.

Премахването на мръсотията от фугите, за мнозина е невъзможна мисия, но има 4 решения, които правят тяхното почистване значително по-лесно:

1. Разбъркайте бакпулвер с вода и нанесете сместа върху фугите, като използвате стара четка за зъби. Изтъркайте добре и оставете да действа 10 минути, след това изплакнете с вода и фугите ще бъдат чисти.

2. Ако по фугите се забелязва черна плесен, за отстраняването й ще помогне препаратът с кислород. Този агент не е отровен и не уврежда повърхността на плочките.

Необходимо е препаратът да се смеси с вода в съотношение 1: 3, а с разтвора да се полеят плочките и да се остави да действа 15 минути. След това плочките и фугите се избърсват с влажна кърпа.

3. Разтвор, направен от гореща вода и сол в съотношение 2: 1, може да помогне за почистването на фугите.

Полейте плочките с разтвора и оставете да действа за 20 минути. След това, фугите трябва да се почистят с четка и да се изплакнат добре с вода.

4. За да намалите влагата и замърсяването по плочките и фугите, два пъти в годината, ги мажете с восък за автомобили. Този гладък слой предотвратява задържането на водата във фугата.

Също така, за по-дългосрочно решение помага и боята за фуги, която е устойчива на мухъл. Намажете фугите на тънък слой.