НАЧАЛО РЕЦЕПТИ Изпечете великденска кошница от тесто за празника

Изпечете великденска кошница от тесто за празника

0
Изпечете великденска кошница от тесто за празника
Изпечете великденска кошница от тесто за празника

Великденската кошница отдавна е незаменим атрибут от празнуването на Великден. Тя е декорация, побираща красивите ви яйца. По време на празниците роднините ви се връщат от църквата с осветена кошница, пълна с празнични угощения.

Ако обичате подготовката за Великден, толкова, колкото и самия празник, опитайте се да изпечете сладка кошница от тесто. Този продукт може да бъде поставен на празничната трапеза или подарен на роднини. А колко радост ще донесе на децата!

За да направите кошницата здрава, я изпечете с помощта на тесто, съдържащо мая. Безквасното тесто за тези цели не е подходящо. Предлагаме ви подробна рецепта.

Великденска кошница от тесто

Съставки:

450 грама брашно

270 грама вода

2 яйца

2 ч.л. олио

1 ч.л. суха мая

1 ч.л. захар

1 ч.л. сол

Получаване:

Вземете една дълбока купа, изсипете хладка вода и разтворете в нея захарта и солта.

Добавете едно яйце, олиото и брашното, смесено с маята.

Омесете тестото, докато не може вече лесно да се отлепи от стените на купата.

Покрийте тестото с хранително фолио или кърпа и поставете на топло място. Трябва да увеличи обема си 3-4 пъти, което може да отнеме от 30 до 40 минути.

Поръсете работната повърхност с брашно, поставете готовото тесто върху нея и го оформете като колбас или руло. Разделете тестото на четири части. Две оставете на страна, а останалите две разточете в правоъгълна форма с дебелина около 5 мм.

Нарежете тестото на ленти с ширина 1 см.

Вземете малка топлоустойчива купа – това ще бъде вашата форма за кошницата. Покрийте я с алуминиево фолио. Разпредете готовите ленти по цялата повърхност на купата, както е показано на снимката.

Вземете половината от останалото тесто. Разточете го със същата дебелина и го нарежете на ленти по същия начин. Вплетете хоризонтално получените ленти в онези, които вече сте поставили върху купата. На мястото, където се пресичат лентите, ще се образува дебел слой тесто. Натиснете го със стъкло, за да оформите дъното на кошницата.

Отрежете излишните части от тестото.

Включете фурната на 180 градуса. Покрийте кошницата с кърпа и я оставете да почине 15 минути. Разбийте второто яйце и намажете цялата повърхност на кошницата с помощта на четка. Поставете кошницата във фурната и печете до готовност. Това ще отнеме приблизително 25 минути. Внимателно извадете готовото тесто от купата заедно с фолиото и оставете да се охлади.

Сега трябва да оформите дръжките, горната част на кошницата и дъното. Покрийте купата отново с фолио. Останалото тесто го разточете и нарежете на девет ленти. Сплетете три плитки. Оформете ги, както е показано на снимката.

Вижте още: Шоколадово руло без печене, което ще ви остави без думи

Печете по същия начин както кошницата. Не забравяйте да намажете с яйце! Когато всички части на кошницата се охладят, ги свържете заедно с клечки за зъби. Великденската кошница, направена от тесто, е готова! Ако желаете, украсете кошницата с панделки, цветя и вътре поставете вашите яйца. Приятен апетит и нека светлия празник Великден бъде топъл и щастлив!