НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Историята на Соня: Бях в кошмар – ето как се измъкнах от...

Историята на Соня: Бях в кошмар – ето как се измъкнах от него

0
Историята на Соня: Бях в кошмар - ето как се измъкнах от него
Историята на Соня: Бях в кошмар - ето как се измъкнах от него

Историята на Соня трябва да бъде прочетена от всички жени: Бях в кошмар – ето как се измъкнах от него!

Колко пъти сте си мислили, че в момента нямате време за лекар? Или се плашите да отидете от евентуални лоши новини?

В нашата страна най-малко внимание се обръща на превенцията, а историята на Соня ще ви покаже колко важна е тя наистина!

Соня Петровска (25) разказва, че отлагала ходенето при гинеколог, заради различни причини и липса на време. Днес наистина “вече не би имала време за нищо!”. Защото теста за Папаниколау (цитонамазка) е решил нейната съдба.

“Ходех редовно на контролни прегледи, а последният ПАП тест го направих три месеца преди да забременея. Десет месеца след раждането, отидох на следващия преглед, който отлагах поради някои “по-важни” неща, а знам, че трябваше да го направя по-рано. Това обаче не беше твърде дълъг период.”

В крайна сметка направих теста в края на февруари, а резултатът излезе през март. Резултатът показа трета В група!

След като получил резултата, гинекологът й я препратил за по-нататъшен анализ. Лекарите взели биопсия, а полученият резултат бил “SIL-high grade”, резултат, който изисква операция.

Проба от болната тъкан била изпратена и за хистологичен анализ, който показва, че в голям брой епителни клетки има промени, по-точно тези промени са CIN3 и CIN2 (CIN3 – нарича се нулев стадий на рак, или предраково състояние) и през месец април била изпратена за операция.

– Бях в кошмар,а ето как се спасих от него:

Операцията била направена с обща анестезия, а в следващите седем дни останала в болницата, поради възможни следоперативни усложнения, които могат да се случат след една такава хирургична интервенция.

– Да се приеме факта, че с тялото ви нещо не е наред, е наистина страшно. Но трябва да се гледа обективно и в най-кратки срокове да се стигне до точен резултат, след което да се продължи с лечение.

Болестите не се случват в моменти от живота, когато на нас ни е удобно, защото реално, никой никога няма да каже: “Е, сега имам няколко свободни месеца, да се занимавам с лекари, ще отложа всички ангажименти и ще се занимавам с болести”. Ето защо, ние не можем да избираме, когато ни е удобно да отидем на лекар, а трябва да направим план за прегледи на отделни органи и да се придържаме към него.

Не трябва да се страхуваме от резултатите. Резултатът, колкото и лош да е, след няколко месеца може да бъде още по-лош!

– Затова по-добре още днес да чуем какво не е наред, с какъв проблем се сблъскваме и как може да се реши, отколкото след няколко месеца, докторът да ни съобщи: “Съжалявам, че не открихме болестта по-рано, сега нямам решение “- казва Соня.

Освен това, че е отстранена по-голямата част от матката, тя е щастлива, здрава и има много време за всичко, което е важно в живота. Ето защо, още веднага насрочете всички прегледи, които отлагахте от месеци!