НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да изберете здрава орхидея в магазина? Практични съвети

Как да изберете здрава орхидея в магазина? Практични съвети

0
Как да изберете здрава орхидея в магазина? Практични съвети
Как да изберете здрава орхидея в магазина? Практични съвети

Орхидея – едно наистина разкошно цвете, което изисква правилна грижа: ако искате, разбира се, да се любувате на неговата красота. Растението е още по-капризно, ако не е здраво. Както често се случва: след като купите орхидеята от магазина, тя никога не цъфти или просто умира.

Ние знаем как трябва да изглежда здравата орхидея. Запомнете следните общи правила:

1) Орхидеите се продават през всеки сезон. Но това не означава, че на 8 март, когато все още е студено, климатът ще им хареса. Родината им е тропиците!

Не извършвайте съзнателно убийство. Най-малко обвийте орхидеята като пашкул с няколко слоя дебела хартия. Тя ще я предпази от течение и студен вятър. Така че, корените, листата и пъпките  да не пострадат.

2) Орхидеите страдат в супермаркетите поради липса на внимание. Но в малките цветни магазини за тях се грижат по-добре. В допълнение, цветарят ще определи точното име на растението (фаленопсис, дендробиум, цимбидиум) и ще ви обясни как да се грижите за него.

Но идеалната дестинация е оранжерията, където цветята растат в условия, много близки до естествените. И все пак там се предоставя компетентна грижа. Това е залог за добро здраве на орхидеите.

3) Цъфтящи растения – красиво, но измамно. Орхидеята се изтощава по време на цъфтежа. Фаленопсиса, например, може да цъфти няколко години, а след това да умре. Колко дълго ще живее, никой не може да каже.

От друга страна, за да разцъфне вашата орхидея, може да са нужни години. За щастие, има златна среда – да намерите цвете със затворени пъпки. Така ще се насладите на цъфтежа му!

4) Изучете субстрата, подходящ за орхидея. Кората трябва да е здрава, а не гнила, ако е мъх – сух и пухкав.

Ако е субстратът е мокър (това означава, че скоро е имало поливане), не трябва да има вода в саксията. Като цяло, растенията трябва да се поддържат сухи и чисти.

Купете орхидея най-добре в сух субстрат. По този начин за нея ще бъде по-лесно да бъде движена и транспортирана.

5) Корени – това е изключително важно. Плътните, еластичните, а не вялите корени са сигнал за добро здраве. В сухата почва те имат светло зелен цвят, а във влажната са тъмнозелени. Кафявите или сивите корени не са добър знак.

В идеалния случай корените трябва да са по-големи от субстрата. Те никога не бива да са много! Ако системата излиза леко навън, всичко е наред. Ако растението в саксията се движи, то наскоро е било пресято и все още не се е закрепило. Ето защо е по-добре да си купите орхидея, която се държи здраво в саксията си. Проверете това, като хванете растението близо до стеблото и внимателно го преместете (много внимателно!).

6) Листата на здравата орхидея са със същата форма – плътни и еластични на допир, а на външен вид – равномерно оцветени.

Ако листата блестят, очевидно е имало голяма доза торене. Растението в този случай е малко вероятно да цъфти и е най-добре да не го купувате. Също така избягвайте растения, които имат механични повреди, петна, вдлъбнатини или насекоми.

Вижте още: Ето как от бутилки да си направите красива декорация!

7) Опората е последното нещо, което е нужно да погледнете. Тя не бива да е плесенясала.

Вземете на сериозно всяко правило и орхидеята ще ви радва години наред. Да, и не изхвърляйте етикета, посочващ вида. Бързо ще забравите името ѝ.