НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Ето как да оправите храната, която сте преварили при готвенето

Ето как да оправите храната, която сте преварили при готвенето

0
Ето как да оправите храната, която сте преварили при готвенето
Ето как да оправите храната, която сте преварили при готвенето

И на най-добрите готвачи може да им се случи да пресолят храната или да допуснат друга грешка, от невнимание, и в крайна сметка да не получат това, което първоначално са искали да направят.

Някои грешки при готвенето обаче могат лесно да бъдат коригирани, като се използват прости трикове:

1.Преварени зеленчуци

Решение: Често се случва да забравим зеленчуците по време на готвене, така че в крайна сметка повече приличат на бебешка храна. Ако зеленчуците, които са преварени, все още не са се разпаднали, прехвърлете ги в студена вода за няколко минути. Така ще спрете процеса на готвене и ще предотвратите по-нататъшната загуба на текстура и вкус.

След това извадете ги от водата, поставете ги в тава или в в друг съд. По желание, настъргайте малко сирене/кашкавал отгоре, запечете за малко във фурната, докато кашкавалът се разтопи и направи хрупкава кора.

Ако зеленчуците са загубили формата си напълно, направете пюре с малко масло, сол и черен пипер.

2. Преварен ориз

Решение: Можете да спасите преварения и разкашкан ориз, като го поставите в гевгир и след това го измиете под течаща, студена вода. По този начин зърната ще ще се отделят едно от друго и лепкавата слуз ще се отстрани.

Ако оризът се е разварил до неузнаваемост, използвайте го за каша или сладък оризов пудинг, сварен в мляко.

3. Преварени тестени изделия

Решение: Поставете тиган или по-дълбок съд на котлона и го загрейте добре. Добавете няколко супени лъжици зехтин и след това добавете преварените тестени изделия.

Трябва да внимавате, защото тестените изделия трябва да се запържат за много кратко, колкото да се втвърдят отвън и да получите по-малко лепкава текстура. Ето защо трябва непрекъснато да сте до котлона, така че да не направите още една грешка.

4. Твърде много люти подправки

Решение: Подправките са доста сложни, особено ако използвате някои с които не сте добре запознати, а тогава е трудно да улучите колко точно трябва да използвате, за да получите перфектен вкус. Малко повече черен пипер или чили, може да превърне храната ви в “огнено” люто ястие.

Въпреки това, в зависимост от това, което приготвяте, понякога, може да да го спасите чрез добавяне на нещо сладко, така че да неутрализирате другите вкусове. Захар, сушени плодове или мармалад, често се добавят към месо или варива, а ако правите нещо креместо например, сос, ще го спасите с няколко лъжици кисело мляко или сметана.

5. Твърде много захар

Решение: Изпечени сладки или кексове, в които сте сложили твърде много захар, не можете да ги спасите, но имайте предвид, че можете да опитате тестото, преди да сте го изпекли.

Ако забележите, че сте сложили прекалено много захар, не добавяйте сол в тестото, защото по този начин само ще подчертаете сладостта. Вместо това добавете киселина: лимонов сок, портокал или лайм или кисели млечни продукти: кисело мляко, заквасена сметана и т.н., които ще балансират вкуса.

6. Кекс, който не излиза от формата

Решение: Независимо колко масло или брашно сте сложили, понякога кексовете са просто упорити и не излизат от формата. Това важи особено за кексовете, които често се приготвят в издълбани форми и понякога е трудно да се извадят правилно, поради многото кривини и вдлъбнатини.

Не забравяйте да изчакате кексът да се охлади напълно, защото процесът на охлаждане му помага да се отдели от формата. Ако не може да излезе след охлаждането, потопете дъното на формата в гореща вода, която ще “освободи” мазнините и ще помогне на кекса просто да излезе от формата.

7. Изгоряла пържола, която в средата е останала сурова

Решение: Когато печете на скара или пържите на прекалено висока температура ще получите такива пържоли. Когато това се случи, не продължавайте да печете, защото ще ги изгорите още повече, а ги сложете във фурната на 150 градуса и изпечете до желаното ниво.

8. Шоколад на бучки

Решение: Шоколад, който има много захар в себе си, лесно, по време на разтапянето на гладка смес, може да се превърне в бучки. Това се случва, ако се топи при твърде висока температура или случайно поставите няколко капки вода.

Ще спасите шоколада, като поставите малко масло, заквасена сметана или олио в него и го загреете отново на пара. Мазнините в шоколада ще върнат гладката текстура.

9. Горчиво ядене

Решение: Понякога заради някои съставки в яденето или салатите стават горчиви, затова се нуждаят от помощ, за да получат по-мек вкус.

Ще маскирате горчивината с добавяне на киселина: лимонов сок или щипка индийско орехче, което ще придаде сладък вкус на храната. В салатите можете да добавите нарязани ядки, които също ще трансформират горчивината.

10. Сухо пиле

Решение: Препеченото или превареното пилешко нарежете на малки парчета, полейте ги с любимия сос или топено сирене, което веднага ще обогати месото и ще прикрие лошата му текстура.