НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Супер трик за премахване на плесен от плочките в банята

Супер трик за премахване на плесен от плочките в банята

0
Супер трик за премахване на плесен от плочките в банята
Супер трик за премахване на плесен от плочките в банята

Колкото и да се опитваме, някак, все не можем да се отървем от черната плесен в банята. Тези грозни, черни петна се появяват основно по фугите и ръбовете на ваната и представляват неприятен естетически и хигиеничен проблем, който не е безопасен за здравето, особено ако се разпространи и в други части на апартамента.

Банята – основен развъдник на плесен

Банята е истински развъдник, защото е влажна, топла и без достатъчно въздух. За да предотвратите образуването на черна плесен, първо трябва да промените условията: ако е възможно, оставяйте прозореца малко отворен или поне вратата леко открехната, докато се къпете.

Ако нямате прозорец в банята, след душ използвайте овлажнител за въздух или вентилатор, който е добре да се включи дори, когато огледалото не се е замъглило, защото и тогава влагата е налице във вашата баня.

1. Ежедневна грижа

Не мислете, че ще се отървете от плесента, ако чистите плочките в банята ежедневно. Това е упорита работа, а да бъдем честни, рядко някой има време всеки ден да се затваря в банята и да отделя по един час за цялостно почистване. Някои ежедневни навици обаче могат да помогнат:

-След ежедневния душ, се случва да останат остатъци от шампоан, масла или кремове за тяло. Незабавно ги отстранявайте.

– Мокрите кърпи сушете извън банята

– Завесите на ваната или душ кабината за предпочитане трябва да бъдат от синтетичен материал, който много по-малко абсорбира влагата.

2. Кърпи и вода

Начинът, по който се борите с плесента, зависи до голяма степен от това в какво количество е и от колко време я има. Ако пред вас стои много работа, най-добре е да изберете почистващи препарати, които съдържат по-малък процент опасни химикали, за да вдишвате по-малко от тях. Специалистите казват, че най-ефективното ви оръжие всъщност е водата и кърпите с микрофибър, които имат голяма абсорбционна сила.

Разбира се, за успешното почистване на ъглите, най-добрият избор е една стара четка за зъби, а някои препоръчват специални почистващи гъби.

3.Избелващи средства против неприятни черни петна

Ако търкането не показва резултати, най-доброто решение са избелващите средства. Смесете три части вода с една част избелващо средство или купете какъвто и да е препарат за отстраняване на петна, съдържащ малък процент белина.

Ако този метод не покаже резултати, насочете се към по-силен концентрат. Само внимавайте, никога, не комбинирайте два различни продукта (например, амоняк и белина), тъй като това може да доведе до химична реакция, при която се отделят силни изпарения, които са опасни за живота!

И парочистачката е добра идея, особено с четка, която ви помага лесно да се отървете от плесента.

Супер трик

Ако искате да се отървете от черните петна, без да повредите силикона, опитайте този трик.

За това ще ви трябват:

-памук

– какъвто и да е избелващ препарат за дрехи

Направете ролки от памук с диаметър около 1 см. Потопете ги в препарата (с ръкавици) И ги поставете директно върху плесента на силикона.

Леко натиснете и оставете да престои през нощта. Затворете вратата на банята, така че миризмата да не се разпространява в другите помещения.

Използвайте стара четка за зъби, за да почистите остатъците.

Вашата баня ще бъде като нова!