НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Спазвайте тези 9 правила и орхидеята ви ще цъфти целогодишно!

Спазвайте тези 9 правила и орхидеята ви ще цъфти целогодишно!

Спазвайте тези 9 правила и орхидеята ви ще цъфти целогодишно!
Спазвайте тези 9 правила и орхидеята ви ще цъфти целогодишно!

По отношение на цъфтежа на орхидеята, много любители на цветята дори не се замислят да си купят това растение. Разбира се, има и такива, които си я купуват! Но дали ще цъфти и у дома?

Всеки знае, че орхидеята е доста капризна и изисква стриктни грижи. За да цъфти, трябва да знаете способстващите фактори за това и да следвате определени грижи. Цъфтежът на орхидеята продължава от 2 до 6 месеца. Няколко родственици като Фаленопсис и Ванда, могат да цъфтят през цялата година.

За цъфтежа на орхидеята…

Неговата честота зависи от спазването на определени правила. Не забравяйте тези 9 важни условия за това.

1. Разберете възрастта на своята орхидея.

Ако сте купили нецъфтящо растение, и то не бърза да цъфти, може би все още е твърде младо. Различните видове орхидеи цъфтят на възраст от 1,5 до 3 години. За да определите дали орхидеята е достатъчно възрастна, трябва да преброите леторастите й. Възрастните растения са готови да цъфтят, ако имат от 5 до 8. Ако цветовете на орхидеята се появяват по-рано – това не винаги е добре. Факт е, че твърде младите растения не могат да разполагат с достатъчно сили, за да се възстановят след цъфтежа. Това означава и че орхидеята може да умре.

2. Не местете саксията

Мнозина знаят, че местенето за една орхидея е истински стрес за нея. Това цвете не обича дори незначителни движения. Орхидеята реагира на позицията по отношение на светлината. Ето защо, ако е необходимо, когато местите саксията, трябва след това да я поставите отново към източника на светлина, към който е била насочена и преди. Също така, не движете орхидеите при поливане. Движението влияе неблагоприятно върху растежа на цветето, особено в момента на растеж на стеблата.

3. Обърнете внимание на корените

Както знаете, корените на орхидеите са активно ангажирани в процеса на фотосинтеза, така че е важно да се погрижите за това те да имат достатъчно светлина. Движението на орхидеята отново не се препоръчва. Имайте предвид, че вместо керамични саксии е добре да използвате прозрачни пластмасови саксии с голям брой дренажни отвори. Не се препоръчва да засаждате растението в саксии с вълнообразни стени, защото корените му имат особена чувствителност към неравни повърхности. В допълнение, острите ръбове и елементи рискуват да наранят кореновата система, което ще навреди на растението като цяло.

4. Обърнете внимание на светлината

Слънчевата светлина е много важен фактор за цъфтежа на орхидеята. Без достатъчно светлина през деня (10-12 часа на ден), тези растения няма да цъфтят. Ето защо, есента и зимата, когато естествената светлина е много малко, цветята трябва да бъдат осветявани с лампи.

Фитолампите са специални лампи, предназначени за допълнително осветление на цветята: те дават много ярка светлина, в същото време не изсушават въздуха.

Ако орхидеята е започнала цъфтеж през есента или зимата, трябва да се грижите за нея, за да не умре заради кратките часове дневна светлина. Без допълнително осветление в тъмното, цветът може да изсъхне. Ако не можете да осветявате цялото растение, подгответе достатъчно светлина поне на върха на стъблото. Основното нещо е да се гарантира, че нито то, нито самото растение ще се нагрява.

5. Уверете се, че температурната разлика е допустима

Успешният цъфтеж на много видове орхидеи е в малката разлика между дневните и нощните температури. Ето защо, за да цъфти орхидеята, през нощта температурата трябва да е с едва 4-6 градуса по-ниска, отколкото в следобедните часове през деня. Разбира се, създаването на такива условия през цялата година не винаги е възможно. Въпреки това, от края на пролетта до началото на есента орхидеята може да се съхранява на открито, където се постига температурната разлика естествено. В прохладно време, когато цветята са принудени да живеят у дома, проветрявайте помещението редовно. Това трябва да става много внимателно, като се има предвид, че тези растения се страхуват много от течения.

6. Правилно поливане на орхидеите

Поливането на орхидеите е необходимо да се случи след изсушаване на почвата – това ще даде възможност да се избегне загниване на корените. Тези условия се прилагат както през лятото така и през зимата, и се прилагат както за младите, така и за възрастните растения. Въпреки това, всяко правило си има своите изключения. След като се появят пъпки по орхидеята, поливането трябва да се намали с едно на месец.

В природата след цъфтежа започват да се развиват семената на орхидеите, така че трябва да се разпръснат в различни посоки в продължение на няколко километра. Това е възможно само в сухите периоди, в никакъв случай не и през дъждовния сезон. Ето защо, трябва да осигурите условия на орхидеята, колкото е възможно по-близки до природата – тогава цветето ще расте здраво и ще цъфти по-често.

Преди и по време на цъфтежа се изисква по-интензивно напояване. В период на покой поливайте, както обикновено (веднъж на 10-12 дни).

7. Овлажнете въздуха около растението

Друго важно условие за разцвета е влажността. Ако тя не е достатъчна, орхидеята може да спре растежа си или да изсъхнат преждевременно пъпките и цветовете.

Вие можете да поставите купа с вода до цветето, за да увеличите влажността в помещението, където орхидеята расте. Също така в много сухи периоди (когато у дома е включено отопление), пръскайте растението с вода. Подходящата влажност за орхидеите са нивата около 60% и по-високи.

8. Правилно подхранвайте растението

За да подхранвате орхидеята, се препоръчва използването на съединения на базата на фосфор и калий, тъй като те стимулират появата на пъпки. В допълнение, използването на такива торове осигурява формирането на здрави и силни цветове. Торенето с азот-базирани съединения не е подходящо и потиска развитието на стъблата.

9. Не се страхувайте да “стресирате” растението

Понякога, за да накарате една орхидея да цъфти, тя трябва да бъде подложена на малко стрес. Ако се случи така, че всички условия за цъфтеж са изпълнени, но тя упорито отказва да цъфти, това може да означава, че се чувства твърде добре. В този случай, цялостната система е насочена към растежа на зелена маса. Един от начините да стимулирате цъфтежа е предизвикването на малко “стрес” за орхидеята: да намалите поливането или да преместите саксията на по-хладно място.

Период на почивка за орхидеите

След цъфтежа за орхидеята идва период на почивка, когато тя започва да натрупва сила за нов цъфтеж. Грижата в този момент не се различава от грижите в останалите периоди. Цветето все още се нуждае от добро поливане, висока влажност, умерена светлина и редовна профилактика срещу болести и вредители.

Честотата на торенето в периода за почивка е намалена. Ако има нужда да пресаждате орхидеята, трябва да направите тази процедура, когато тя не е цъфтяла доста дълго време. Пресаждането е необходимо, ако корените са залепнали на дренажния отвор или почвата изсъхва бързо след поливане. Като общо правило, необходимостта от тази процедура се появява след 2-3 години.

Направете си букет от орхидеи!

Какво може да бъде по-красиво от букет от орхидеи? Така цветята не живеят дълго и не всеки вид е подходящ за рязане. Нека видим как да удължите живота на растящите орхидеи в букет и как да го изберете.

Поставете във ваза и запазете свежестта и аромата им за няколко седмици (а понякога и за месец). Подходящи са Фаленопсис, Цимбидиум и Пафиопедилум. Другите орхидеи рискуват да не престоят и час и ще изсъхнат пред очите ви.

Ако закупите орхидея за букет, погледнете първо венчелистчетата и чашките. Те трябва да са блестящи, сякаш покрити с восък – тогава орхидеята ще издържи по-дълго време.

Вижте още: Изгонете мишките от дома си с тази ефективна смес!

Как да удължите живота на букета от орхидеи:

  • Ако цветята са донесени от магазина, е нужно след това да ги подрежете. Подстригването на стъблата трябва да е по диагонал. Процедурата се препоръчва да се извърши под течаща вода. Подрязването е желателно да се извършва на всеки 2-3 дни.
  • Водата трябва да е мека и чиста: Можете да използвате преварена или филтрирана. Периодично е необходимо да наливате прясна.
  • Орхидеите, живеещи във ваза, подобно на саксийните орхидеи, се страхуват от твърде високи и много ниски температури. Също така се препоръчва да ги защитавате от течения и ярко слънце.