НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Опасно ли е отглеждането на това цвете у дома?

Опасно ли е отглеждането на това цвете у дома?

Опасно ли е отглеждането на това цвете у дома?
Опасно ли е отглеждането на това цвете у дома?

Опасен представител на флората
От всички стайни цветя, най-големите разногласия са по отношение на Монстерата. Повечето от цветарите, които се занимават с отглеждане на стайни растения на ниво любители, не могат да дадат отговор на въпроса дали е желателно Монстерата да се отглежда в дома. За да разберете защо това цвете е нежелан гост във вашия дом, трябва да разберете какво представлява то.

Монстерата е донесена в Европа преди няколко века. Все пак тя все още предизвиква спорове между цветарите относно безопасността си спрямо човека. Пътешественици, които донасяли цветето от пътуванията си, казват, че до Монстерата имало човешки скелети.

Съвременният човек разбира, че Монтесерата не е точно причината за смъртта в джунглата. Но преди няколко века било остатъчно, че растението има лоша репутация. Ето защо, хората толкова време отказват да отглеждат това “кръвожадно” цвете у дома. Днес обаче този аргумент очевидно не е достатъчен, за да не се култивира растението у дома.

Причината, поради която това цвете е опасно, когато се отглежда у дома, според популярната теория, е в биологията. Има мнение, че листата на Монстерата много активно поглъщат кислорода в къщата, като по този начин освобождават въглероден диоксид. В резултат на това, ако се постави в спалнята, може да доведе до задушаване в съня. Но в момента няма официално потвърждение на тази теория.

Някои противници на това растение твърдят, че Монстерата не трябва да се внася в къщата, тъй като е отровна. Това изявление обаче не е вярно. Цветето е до известна степен опасно, но само ако е осъществен пряк контакт със сока.

Ако сокът попадне върху кожата или в тялото, възникват неприятни последици. При попадане на сок върху кожата често се получава дразнене и алергии. Това се дължи на факта, че сокът съдържа дразнещи активни вещества. При поглъщане тези вещества могат да предизвикат стомашен кръвоизлив.

Поради характеристиките на сока на това растение, то може да бъде опасно за домашните любимци, ако изядат листата му. Също така до известна степен е опасно и за малки деца. Следователно, Монстерата трябва да бъде поставена на място, където животните и децата не могат да я достигнат. За възрастен човек, ако се спазват определени правила, това цвете е безопасно.

Ползи от цветето

След като научихме за всички опасности, трябва да се отбележи, че Монстерата има и някои предимства. Отглеждането на това растение у дома включва следните ползи:

– Поради голямата площ на листовото острие на Монстерата, осигурява активно и ефективно пречистване на въздуха в помещението от въглероден диоксид. По този начин се освобождава много кислород;
– Цветето изпуска влага. Благодарение на това свойство, тя може да се използва като естествен овлажнител на въздуха;
– Листната плоча е в състояние да абсорбира прах, както и молекули, които причиняват неприятна миризма в стаята.

В допълнение, този представител на флората отделя вещество, което има антивирусен ефект върху микроорганизмите. Монстерата действа и като антибиотик.

Трябва да се отбележи, че големите ​​листа на Монстерата могат да действат като индикатор за външната влажност. Когато се очаква дъжд, върху тях се появяват малки капчици вода.

Наред с други неща, Монстерата е декоративно цвете, което ще бъде достойна декорация на всеки интериор.

По този начин може да се заключи, че отглеждането на това цвете в къщата е от полза.

Суеверия

Разногласията относно отглеждането на Монстерата у дома доведоха до множество суеверия. Дори самото име на цветето е свързано с думата “чудовище”. Ето защо мнозина смятат, че мястото на растението е в офиса или коридора.

Съществува суеверие, според което това цвете е в състояние да поглъща негативната енергия. Когато тя отсъства, растението може да премине към положителна енергия.

Известно е, че негативната енергия се поглъща от почти всички растения. Затова е най-добре да ги поставите в близост до телевизора и други електрически уреди.

Има и други негативни признаци, свързани с Монстерата:

– Тя плаши мъжете. Следователно, може да попречи на неомъжено момиче да намери съпруг или да допринесе за неблагоприятни събития във вече съществуващо семейство. Ако се постави в спалнята, това растение може да доведе го охлаждане на чувствата между съпрузите;

– Изсмуква енергията от домашните любимци;

Естествено суеверията нямат никакво истинско потвърждение. Но мнителните хора все още не се решават да отглеждат това цвете в дома си. Все пак, за всички неуспехи на собствениците, това красиво растение ще бъде виновно.

Интересно е да се отбележи, че според Фън шуй, Монстерата може да допринесе за мир и хармония. Също така, може да доведе до кариерно развитие на собственика.

Вижте още: Възстановете драцената в домашни условия бързо и лесно

Както можете да видите, Монстерата е нежелан гост у дома. Въпреки това, неприязънта към растението се основава по-скоро на спекулации и лоши суеверия, отколкото на действително потвърдени факти. Единственото нещо, което носи опасност за човека тук, е сокът на растението. Но с правилното отглеждане всички рискове почти изцяло се елиминират.