НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Най-после разбрахме: Защо пушачите палят цигара с кафето сутрин?

Най-после разбрахме: Защо пушачите палят цигара с кафето сутрин?

0
Най-после разбрахме: Защо пушачите палят цигара с кафето сутрин?
Най-после разбрахме: Защо пушачите палят цигара с кафето сутрин?

Най-после разбрахме: Защо пушачите палят цигара с кафето сутрин?

За повечето пушачи – цигарите и кафето са неразделен тандем!

Ако попитате някой пушач от какво би се отказал: от цигарите или кафето, най-вероятно, вместо отговор ще получите само един укорителен поглед, а същият веднага ще се наслади на поредната цигара – с кафе.

Това чувство вероятно е познато на всеки пушач – необходимостта с кафето винаги да запали цигара и обратното.

Въпреки че мнозина се чудят защо това е така, учените решиха най-накрая да проучат цялата ситуация и да предложат отговор.

И както разбираме, виновните, които се крият зад тази нездравословна комбинация, са гените?!

Изследователи от университета в Бристол установили, че хората, които имат така наречения “Тютюнев ген” (да, представете си наистина съществува и увеличава риска някой да стане пушач), с чашата кафе биха запалили и цигара.

Една от причините за това е фактът, че никотинът променя начина, по който тялото преработва кофеина.

Това означава, че има известно влияние върху човешкия метаболизъм и той бързо разгражда кофеина, а така пушачите се нуждаят от повече кофеин за същите ефекти, които ги има при непушачите и затова почти инстинктивно посягат към кафето, когато запалят цигара.

Също така, учените смятат, че този “тютюнев ген” не е еволюирал, току така, но вероятно причината за това не е пушенето, а нещо много по-полезно, което трябва да бъде открито възможно най-скоро.

Пушенето има различни влияния върху здравето и никое от тях не е добро. Той уврежда белите дробове, като създава слуз и катран в тъканите и с течение на времето води до емфизем, когато въздушните джобове на дробовете са унищожени. Основната съставка на тютюна, никотин, потиска апетита и води до по-малко усвояване на хранителните вещества.

Кафето може да стимулира настроението ви, да ви накара да се почувствате по-малко уморени и да подобрите храносмилането след обилно ядене.

Стимулира работата на червата и кръвния поток, както и извеждането на веществата от тялото. Чаша кафе може да повиши кръвното налягане и да забави сърдечния ритъм за кратко време, но повече от една чаша може да ускори ритъма на сърцето.

Това, което трябва да имат предвид пушачите, е, че причиняват непоправима вреда на здравето си, като палят цигара, докато пият кафе. Когато тези две неща се консумират едновременно, стените на артериите стават много по-твърди, отколкото когато се консумират отделно в различно време.

Никотинът и кофеинът оказват отрицателно въздействие върху сърцето и допринасят за определени рискови фактори. Освен твърдостта на артериите, те също причиняват много сърдечни заболявания.

Заедно имат много по-вредно влияние върху здравето на сърцето, отколкото когато се консумират по отделно. Води до по-голямо кръвоснабдяване и това се случва и при мъжете и при жените.

И едната, и другата субстанция са стимуланти, докато кафето увеличава притока на кръвта, никотинът свива артериите, така сърцето има проблеми в работата, защото трябва да изпълни и двете изисквания, които се очакват от него.

Дългосрочната комбинация от кафе и цигара води до депресия. Без значение колко добре е да пиете чаша кафе сутрин, цигарите никога не са добър избор.

Ако кафето само по себе си ви стимулира да запалите цигара, има няколко начина, чрез които, можете да избегнете пушенето, докато пиете чаша от любимата си напитка. Един от заместителите на цигарата може да бъде нарязан зеленчук, или пък заменете кафето със зелен чай, докато не преодолеете този лош навик.

За да намалите щетите, които цигарите нанасят на вашето здраве, е необходимо да изгасите цигарата, докато успеете поне наполовина, да пиете много течности, да ядете много пресни плодове и зеленчуци, да прекарвате повече време сред природата и да ядете храна, която намалява желанието за цигари и кафе.