НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Джинджифил в саксия – как да отгледате растението у дома?

Джинджифил в саксия – как да отгледате растението у дома?

0
Джинджифил в саксия - как да отгледате растението у дома
Джинджифил в саксия - как да отгледате растението у дома

A знаете ли, че можете да отглеждате джинджифил на прозореца? И да се насладите на свежите му, ароматни корени!

Джинджифилът в домашни условия се чувства страхотно. Основното, което трябва да знаем, е, че вегетационният период трае 8-10 месеца. Коренът на джинджифила се засажда през февруари-март. Той може да се закупи от магазин или от пазара.

Когато го купувате, трябва да обърнете внимание на състоянието на корена: трябва да е гладък и плътен на пипане.

Преди засаждането в почвата, коренът на джинджифила трябва да бъде “събуден”. За да направите това, поставете го в топъл разтвор от слаб калиев перманганат в продължение на няколко часа. След това поставете в найлонова торбичка преди появата на кълнове, като при картофите. Когато вече има кълнове, джинджифилът трябва да бъде разделен на части.

Корените поставете с пъпките нагоре. Не е нужно да ги заравяте на дълбоко, достатъчни са 1-2 сантиметра пръст. Ако саксията е с диаметър около 40 сантиметра, можете да засадите повече от едно растение. Използвайте плитки, широки саксии с добър дренаж, състоящи се от пясък и камъчета и напълнени с плодородна почва.

Почвата може да бъде съставена от пръст, хумус и пясък в съотношение 1:1:1/2. За да се предпазите от земни червеи, прибавете смес от нарязана слама и листа.

Редовно ги поливайте обилно и не допускайте изсушаването на почвата.

Първите покълнали растения се появява след 1-2 месеца. През лятото, при хубаво горещо време, саксиите с джинджифил могат да бъдат изнесени на открито. При оптимални условия на поддръжка, височината може да достигне 1 метър. През есента коренището трябва да бъде изкопано, почистено от земята и съхранено на сухо място. Някои от корените могат да бъдат взети за употреба в кухнята или за лечение. Другата част се запазва до следващия сезон и се засажда по същия начин.

Вижте още: Удобно средство за отпушване на тръби от пластмасова бутилка

Пресен корен джинджифил може да се съхранява в долната част на хладилника в продължение на около месец, а изсушен и настърган – до 4 месеца.