НАЧАЛО ЗДРАВЕ Тези симптоми разкриват, че имате опасно висока кръвна захар

Тези симптоми разкриват, че имате опасно висока кръвна захар

0
Тези симптоми разкриват, че имате опасно висока кръвна захар
Тези симптоми разкриват, че имате опасно висока кръвна захар

Диабетиците не са единствените, които имат високи нива на кръвната захар, въпреки че повечето от нас си мислят, че това е така. Всеки човек може да страда от това, а да не е наясно междувременно какви щети се нанасят върху нервите, кръвоносните съдове и органите.

Прочетете как най-лесно да разпознаете симптомите на високи нива на захарта в кръвта и какво да предприемете, за да предотвратите евентуални усложнения от тази подмолна болест.

1. Повишена умора

Когато нивото на захар в кръвта е повишено, тялото не е в състояние правилно да складира и да абсорбира глюкозата – което води до това човек да се чувства уморен без видима причина.

2. Често уриниране

Когато нивото на захар в кръвта е високо, бъбреците не могат да реабсорбират течността – което води до често уриниране.

3. Сухота в устата, повишена жажда

Сухота в устата и постоянната жажда са причина за повишена загуба на течности. Хипоталамусът който преценява нивото на дехидратация, предизвиква чувство на жажда и изпраща сигнали до мозъка. При тези обстоятелства най-добре е винаги да пиете вода в достатъчно количество, за да задоволите вашите нужди.

4. Постоянен глад

Високите нива на кръвната захар предотвратяват навлизането на глюкозата в клетките. В резултат, тялото не получава достатъчно енергия и постоянно търси храна.

5. Загуба на тегло

Ето причините за загуба на тегло при високи нива на кръвната захар:

а) загубата на течност заради често уриниране води до намаляване на нивото на течности в цялото тяло, а в резултат на това се стига до загуба на тегло.

б) Когато нивото на инсулина е недостатъчно за метаболизма на глюкозата, тялото започва да гори мазнини.

в) Поради високото ниво на глюкоза, тялото изразходва доста калории, за да създаде голямо количество урина и по този начин “се освобождава” от излишната глюкоза.

6. Инфекциозни болести

Голямото количество захар създава идеална среда за размножаването на гъбички и бактерии, което води до гъбични и уринарни инфекции.

7. Суха кожа

Сухата кожа може да бъде свързана с високо ниво на кръвната захар по няколко причини:

а) Прекалено честото уриниране дехидратира тялото до степен, когато кожата започва да изсъхва.

б) Проблемите с кожата на краката са знак за атеросклероза – отлагане на липиди и на някои минерали по стените на кръвоносните съдове води до тяхното запушване и затруднена циркулация на кръвта, а това заболяване е често срещано при диабетици.

в) Увредените нерви могат да повлияят нормалната функция на потните жлези, които засягат влагата на кожата.

8. Проблеми с концентрацията

Високите нива на захар предотвратяват навлизането на глюкоза в мозъчните клетки. Това влияе върху скоростта на мислене и вземане на решения.

9. Замъглено виждане

Замъгленото виждане е резултат от дехидратация поради високото ниво на захар в кръвта – това също оказва влияние и върху клетките на очите. В резултат на това те се деформират и окото губи способността за правилно фокусиране.

10. Трудно зарастване на рани и порязвания

Това се дължи на съдови увреждания, произтичащи от високото ниво на захар в организма.

11. Ниско либидо

Високото ниво на захар в кръвта влияе негативно върху нервите, притокът на кръв и баланса на хормоните. Излишната кръвна захар оказва неблагоприятно въздействие върху тези системи.

12. Раздразнителност

Според направените изследвания, хората с високо ниво на захар в кръвта постоянно са тревожни, раздразнителни – а в някои случаи и депресирани. Мозъкът разчита на равномерно снабдяване с глюкоза, резките скокове в нейното ниво влияят отрицателно върху работата му. В резултат на това нашето настроение рязко се влошава.