НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Какво се случва с тялото и мозъка след смъртта?

Какво се случва с тялото и мозъка след смъртта?

0
Какво се случва с тялото и мозъка след смъртта?
Какво се случва с тялото и мозъка след смъртта?

Чудили ли сте се някога какво се случва с тялото и мозъка след смъртта? Професор Йенс Дериер от Медицинския университет в Берлин и д-р Стюарт Хамилтън, патолог, дадоха подробно обяснение на всички процеси, които се случват в тялото след смъртта.

Непосредствено след смъртта

Химичните вещества, наречени невротрансмитери, заливат мозъка и правят скок в мозъчната активност за около 30 секунди. Нормалната мозъчна активност вече е спряла.

Няколко минути след спиране на сърцето

Една до пет минути след смъртта започва процес, наречен терминална деполяризация или, с други думи, “мозъчно цунами”. В своята най-основна форма това е вълна от невронна активност, която започва дълбоко в мозъка и се разпространява навън. Това означава разпадането на мозъчните електрохимикали и момента, в който се губи мозъчната функция и съзнание.

Междувременно, кръвта вече не циркулира в тялото, така че кожата става бледа, феномен, наречен смъртна бледост (pallor mortis). Липсата на свежа кръв също намалява вътрешната температура на организма, процес, наречен трупно изстиване (algor mortis). Най-често намалява с 1 градус по Целзий в рамките на 1 час, докато тялото достигне стайната температура.

Няколко часа след смъртта

Сега тялото започва да развива червеникаво пъпки, известни като послесмъртни петна (livor mortis). Поради гравитацията кръвта започва да се натрупва в частта от тялото, която е най-близо до земята. Кръвта би се движила, ако и тялото се движи, но с разпадането на кръвните клетки кожата променя цвета си. Интересно е, че причината за смъртта, както и околната среда, могат да окажат влияние върху този цвят. Отравянето с въглероден оксид предизвиква силно червен цвят, екстремният студ може да доведе до розов цвят, а в някои случаи кожата може да получи син или кафяв нюанс.

На този етап мускулите започват да се свиват, процес, известен като трупно вкоченяване (rigor mortis). Този процес се случва, когато има калциево отлагане и дефицит на аденозин трифосфат. Това води до втвърдяване на мускулните влакна. Първите мускули, които се втвърдяват, са малки, но след около 12 часа възниква пълна вкочаненост. Това състояние е моментно и след 24-36 часа мускулите са напълно отпуснати. Това може да доведе и до освобождаването на фекалии от тялото.

След това започва процес, наречен автолиза, където клетките са унищожени от собствените им ензими. Автолизата причинява друг процес – гниене. Автолизата и гниенето заедно са известни като разложение на тялото.

В същото време кожата се свива и това просто предизвиква ефект, сякаш косата и ноктите продължават да растат.

Няколко дни след смъртта

Няколко дни след смъртта, се появява подутост и секреция на течности, както и лоша миризма. Тялото започва да освобождава химикали, които миришат лошо и които са в резултат от разграждането на аминокиселините. Този мирис често се описва като “контейнер за отпадъци, оставен дълго време при висока температура”.

В същото време кръвта се съсирва, мазнината се превръща в течност, и тялото става зелено. Ензимите продължават да “ядат” органите, на първо място тези с по-малко влакна като мозъка.

Няколко седмици след смъртта

Тялото се превръща в дом за мухи, ларви и различни други организми.

“Почти няколко мига след смъртта, мухите хвърлят яйца по тялото, обикновено около носа, устата и очите. Набързо се излюпват ларви, които започват да ядат тялото скоро “, казва Хамилтън.

На седмия ден тези организми могат да изконсумират до 60% от тялото. На този етап косата започва да пада, а останалата част от тялото става лилава и черна.

Няколко месеца след смъртта

Тялото е хладно и има температура от около 10 градуса по Целзий. Но разглагането не е свършило. В зависимост от околната среда,отнема около 4 месеца за пълно разлагане на меките тъкани.

“Времето за разлагане е различно и зависи от условията на мястото. Хората с инфекции се разпадат по-бързо, защото вече имат излишни бактерии в организма и често имат по-висока температура след смъртта “, казва Хамилтън.

Без значение какви са предположенията ви, по-големите тела обикновено се разлагат по-бързо от по-малките, защото поддържат топлината по-дълго.

Няколко години след смъртта

Последният етап на разпада се нарича скелетонизация. Меката тъкан е напълно разложена и остават само костите. Скелетът става по-лек, по-сух и по-слаб. В крайна сметка ще изчезне напълно, но може да отнеме хиляди години. Разбира се, и тук и околната среда играе голяма роля.