НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Ето защо винаги е добре да се сервира вода с кафето!

Ето защо винаги е добре да се сервира вода с кафето!

0
Ето защо винаги е добре да се сервира вода с кафето!
Ето защо винаги е добре да се сервира вода с кафето!

Кафето, вероятно всеки от нас знае, че от древни времена е било прието да се сервира заедно с вода. Нашите предци са пийвали вода с всяка кафе-напитка. Но сега тази традиция, практически почти никой не я следва, а трябва …

Оказва се, че този ритуал не е само едно от необяснимите правила на етикета при пиене на кафе, а е напълно обосновано действие, което води със себе си определени последствия. А тези последици трябва да бъдат известни на хората, които разчитат на ободряващия ефект на кафето.

Защо кафето трябва да се пие с вода?

Кафеното зърно се състои от две части: обвивка, съдържаща кофеин, и вътрешна част, съдържаща алкалоид, наречен теобромин.

Когато пием приготвено от цели зърна кафе, кофеинът и теоброминът влизат в тялото ни по едно и също време, но те започват да действат в различен ред. Най-напред влиза в сила кофеинът, който ви зарежда с жизненост, започвате да усещате прилив на сила и енергия.

Това се дължи на факта, че съдовете във всички органи на тялото ви, с изключение на бъбреците, започват да се стесняват. В бъбреците, съдовете, напротив, се разширяват, поради което натискът се покачва и искате да отидете до тоалетната. Във всички други органи натискът намалява, което дава чувство на бодрост. Но това не трае дълго, след около 25 минути ефектът на кофеина върху тялото свършва.

След кофеина в реакция с тялото влиза теоброминът, който има абсолютно противоположен ефект. Вместо да ви зарежда с енергия, той помага да се отпуснете. Приблизително след половин час, след като сте изпили чаша кафе, настъпва усещане за умора, отново искате да заспите. Също така, при много хора се появяват
неприятни усещания в областта на бъбреците.

Ако пиете кафе и сте загрижени за здравето си, след всяка глътка от тази напитка, трябва да отпивате глътка вода, за да избегнете нарушение на кръвния поток в бъбреците.

Също така, водата отслабва ефекта на кофеина, така че, ако започнете да я пиете заедно с кафето, ще забележете, че сърцето ви няма да бие учестено.

Интересен факт за разтворимото кафе

В разтворимото кафе, практически няма кофеин, тъй като то се прави от вътрешната част на кафеното зърно, която съдържа теобромин. Външната обвивка на кафените зърна се използва за производството на лекарства и енергийни продукти. Ето защо, напитките от разтворимо кафе, не ви ободряват и ви се приспива от тях.

След като пиете разтворимо кафе, ще се почувствате уморени за около час. За да се съкрати този промеждутък от време, лекарите препоръчват такова кафе да се пие с вода. А още по-добре е да пиете силен черен чай вместо кафе. Кофеинът в него е достатъчен, а теоброминът напълно липсва.

Любовта към кафето е особена, много е трудно човек да се откаже от тази напитка. Ако сте истински любител на кафето, не спирайте да се глезите с любимите си кафе-напитки, просто ги пийте с вода, за да сведете до минимум негативното въздействие върху вашето здраве.

Споделете тази образователна статия с приятелите си!