НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ако имате следните симптоми: Тровите се със сол

Ако имате следните симптоми: Тровите се със сол

0
Ако имате следните симптоми: Тровите се със сол
Ако имате следните симптоми: Тровите се със сол

Прочетете какви са предупредителните знаци, че приемате твърде много сол!

Солта е от съществено значение за човешкото здраве. Този минерал помага да се регулират течностите, да се поддържат и стимулират нервните импулси за мускулни контракции.

Но, както е с всичко останало, солта е полезна, когато се приема в умерени количества.

Според Американската сърдечна асоциация около 75% от натрия, който консумираме, не идва от нашата солница, а от преработената храна и храната от ресторантите.

За съжаление, има тенденция за пресоляване на храната, което има отрицателно въздействие върху нашето здраве: “NIH- финансирано проучване показа, че с намаляване на приема на сол само с 3 грама (около половин чаена лъжичка) биха могли да се предотвратят около 92 000 смъртни случая на национално ниво всяка година. Би имало по-малко от 120 000 случая на сърдечни заболявания.

Ударите биха се намалили с 66 000; сърдечните атаки с 100 000 “- съобщава MedlinePlus.

Обърнете внимание на следните признаци:

1. Жажда

Излишъкът от натрий ви кара да се чувствате жадни, защото тялото ви иска да поддържа същото ниво на соленост през цялото време.

С увеличаването на приема на сол тялото издърпва водата от клетките ни в кръвообращението, за да възстанови идеалното си ниво на соленост.

В резултат на това клетките се дехидратират и поради това мозъкът изпраща сигнали за жажда.

2. Подуване на корема

Подуване настъпва, когато консумирате прекалено много сол редовно, така че тялото ви започва да задържа течностите, за да се освободи от излишната сол. Можете да намалите подуването с повече упражнения (за да стимулирате потене) и с пиене на повече вода.

“Пиенето на повече вода може да ви помогне да се отървете от солта в организма ви, а като краен резултат – подуването ще намалее”, обяснява Розана Лий, нутриционист и здравословен промоутър от Торонто – предава HuffingtonPost.

3. Оток

Отокът е натрупаната подкожна течност в подкожната тъкан, което причинява подуване на лицето, ръцете, краката, глезените и краката.

Подобно на подуването на корема, отокът се причинява от складиране на течности поради излишъка от сол в организма – съобщава MedicalNewsToday.

4. Желание за сол

Австралийско проучване от 2011 г. показа, че мозъкът реагира на солта подобно на вещества като хероин, кокаин и никотин. Солта е нож с две остриета: тя е от съществено значение за нашата нервна система, но бързо може да се превърне и в наша зависимост.

Ако забележите, че често искате сол и солите храната още преди да сте я опитали, трябва да сте наясно, че сте пристрастени към солта.

5. Високо кръвно налягане

Задържането на течности в тялото причинява оток и подуване, също води до повишено кръвно налягане и влияе върху бъбреците, артериите, сърцето и мозъка.

За да се справят с допълнителното натоварване, малките мускули в стените на артериите стават по-силни и по-дебели. Въпреки това, това само намалява пространството в малките артерии и увеличава кръвното налягане още повече.

С течение на времето организмът става податлив на мозъчни удари и сърдечна недостатъчност.

Ще страдате от следните заболявания, ако в дългосрочен план използвате прекалено много сол:

1. Остеопороза

Бъбреците се нуждаят от калций, за да извлекат излишната сол в урината. Калцият се извлича от костите, ако не се консумира достатъчно чрез храната. С течение на времето, костите стават крехки и слаби, което е един от симптомите на остеопорозата.

2. Камъни в бъбреците

Бъбреците са отговорни за задържането и освобождаването от течности. Високите дози сол причиняват задържане на течности в тялото, за да се възстанови идеалната концентрация на натрий. Това означава, че се произвежда по-малко урина, въпреки че тялото е получило достатъчно вода. Както беше споменато по-горе, калцият е необходим, за да се изхвърли солта чрез урината. Когато не се образува урина, този калций се отлага в бъбреците и може да причини образуването на камъни в бъбреците.

3. Рак на стомаха

Проучване, публикувано в “Международния журнал за епидемиология”, показва, че смъртността от рак на стомаха при мъжете и жените е тясно свързана с консумацията на сол.

“Солта очевидно “ядосва” бактерията, известна като Helicobacter pylori. Тази бактерия (H. Pylori) предизвиква голяма част от стомашните и язвите на дванадесетопръстника и значително увеличава риска от рак на стомаха и форма на лимфом наречен MALT. “- предава WebMD.

Този минерал може също да има отрицателен ефект върху лигавицата на стомаха и да причини аномалия на тъканта.

4. Когнитивен спад

Едно канадско проучване показа, че високо-солните диети са свързани с повишен риск от когнитивен спад: “приемът на сол може да повлияе на когнитивната функция при по-възрастните хора, над и извън ефекта на цялостната диета” – предава TheNeurobiologyofAging.

Как да намалите приема на сол

Най-добрият начин да се намали приема на сол е да се избягват преработените храни чрез задължително прочитане на етикетите.

Пийте голямо количество вода и бъдете физически активни.

Сменете готварска сол (98% натриев хлорид) с хималайска сол (85% натриев хлорид), съдържаща 84 минерала.

Тези минерали са:

-железо
-магнезий
-фосфор
-калций
-калий
-хлорид
-бор
-флуорид
-йод
-цинк
-селен
-мед

Само не забравяйте, че е важно да намалите приема, не да откажете солта напълно!

Солта е много важна за здравето на нервите и мускулите, но трябва да се консумира умерено.