НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ползите на боровия мед за здравето и как да го приготвите

Ползите на боровия мед за здравето и как да го приготвите

0
Ползите на боровия мед за здравето и как да го приготвите
Ползите на боровия мед за здравето и как да го приготвите

Ползите на боровия мед са безценни.

Младите издънки на бора съдържат голям брой смоли, танини, етерични масла, ценни минерали и витамини. Приготвеният “мед” от тях е чудесно средство срещу кашлица, бронхиална и белодробна болест (1-2 чаени лъжички в гореща напитка).

Това е едно отлично средство срещу авитаминоза (приемайте по 5-6 супени лъжици на ден в продължение на 2 седмици).

В допълнение, боровият мед е много полезен за децата, той е отличен инструмент при след рехабилитационния период, ефективно лекарството за засилване на имунитета и за увеличаване на защитните свойства на организма.

В старите книги можете да намерите два начина за приготвяне на боровия мед.

Рецепта 1.

Свежи борови пъпки (1 кг.) залейте с вода (3 л.) и загрейте в емайлирана тенджера (около половин час). След това прецедете и добавете захар (3 кг.) Отново кипнете и изсипете в стерилизирани стъклени буркани.

Рецепта 2.

Една част борови пъпки залейте с 2 части вода. Варете около 20 минути и оставете да се накисват на топло място за 2-3 часа. След това прецедете внимателно и добавете 2 части захар. Сместа се поставя на огъня и непрекъснато се разбърква. Готовият мед излейте в стъклени буркани. Съхранявайте в изба или в хладилник.

Можете да направите и сироп от млади клонки от ела (свежи зелени издънки)

  • 1 кг клонки и 1 кг захар.

Изсипете ги в стъклен съд и ги накисвайте 3-4 седмици. Образувалият се сироп консумирайте 5-6 пъти дневно по чаена лъжичка.

Боровите пъпки са началото на младите издънки. А времето за събиране на боровите пъпки е в началото на пролетта, когато снегът вече се топи.

Вижте още: Куркумата може да промени живота ви: Вижте как да я използвате!

Боровите пъпки в това време на годината са смолисти, зелени, ароматни и са натрупали необходимия максимален брой активни и здрави активни съставки. Отрежете или скъсайте боровите пъпки, които обикновено се развиват по 5-7 броя едновременно, с малка част от боровото стъбло от 1 до 3 см. Срежете внимателно, като следите да не повредите боровите клончета.