НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ако сте над 40-години, прочетете това! Причини за сърдечен удар

Ако сте над 40-години, прочетете това! Причини за сърдечен удар

Ако сте над 40-години, прочетете това! Причини за сърдечен удар
Ако сте над 40-години, прочетете това! Причини за сърдечен удар

Ако сте над 40-години, прочетете това! Причини за сърдечен удар!

Холестеролът е дума, с която лекарите “плашат” почти всеки втори пациент над 30-годишна възраст. Но какво всъщност представлява той и винаги ли е опасен, ако е повишен?

Холестеролът присъства в много живи организми. При хората той се обработва едновременно в няколко органа – черния дроб, бъбреците, надбъбречните жлези и някои части от половата система.

Около 80% от холестерола се произвежда от самия организъм, а останалите 20% се внасят с храната.

Обаче, не винаги холестеролът е вреден, защото съществува в организма под формата на съединения – липопротеини. Същите съединения са разделени на два вида – с висока и ниска плътност.

Така наречените липопротеини с ниска плътност, LDL холестеролът увеличава риска от стесняване и запушване на кръвоносните съдове, което води до инфаркт или инсулти.

Голямото количество протеини с висока плътност или т.нар. HDL холестерол, напротив, се смята за знак за добро здраве.

Ето най-честите причини за повишаване на холестерола и риска за нашето здраве:

Наднорменото тегло: при хора с наднормено тегло нивото на HDL холестерола е по-ниско от нормалното. За щастие, за да се справите с този проблем, не е нужно да приемате лекарства – достатъчно е да намалите теглото си.

Твърде много мазнини: от всички фактори, които засягат нивото на холестерола в кръвта, този е може би най-важният. Ето защо – ако наистина искате да защитите сърцето си, внимавайте какво ядете и колко мазнина приемате чрез храната.

Твърде малко физическа активност: липсата на физическа активност върху тялото има същия ефект като затлъстяването, дори ако тялото ви изглежда перфектно.

Рискът от сърдечен удар и инсулт става все по-голям, затова ви съветваме да се разхождате поне по 15 минути всеки ден.

Ако приближавате 50 години: след 20-година нивото на холестерола започва бавно, но постоянно да се увеличава. И това не зависи от телесното тегло или диетата, но от възрастта, както при мъжете, така и при жените, нивото на холестерола се повишава до известна степен.

Имате генетична предразположеност: ако сте от семейство, в което доста хора са страдали от сърдечно-съдови заболявания, това не е добра новина – този тип заболявания често се предават по наследство.

Ако един от родителите ви има повишен холестерол, добре е редовно да проверявате и контролирате холестерола в кръвта.

Пушенето: за вредата от цигарите сме слушали много, така че ето още един факт – пушенето намалява нивото на HDL холестерола, което в крайна сметка оказва негативен ефект върху сърцето.

Проблеми с щитовидната жлеза: повишеният холестерол може да бъде симптом или в следствие на дадена болест.

Например – диабет или хипотиреоидизъм – нарушение на функцията на щитовидната жлеза. Признаци на хипотиреоидизъм са лека умора, сънливост, косопад, запек и подуто лице.

loading...