НАЧАЛО ЗДРАВЕ Косата ви започва да побелява преди 35-ата година?

Косата ви започва да побелява преди 35-ата година?

0
Косата ви започва да побелява преди 35-ата година?
Косата ви започва да побелява преди 35-ата година?

Косата ви започва да побелява преди 35-ата година? Ето какво означава това за вашето здраве.

Белите косми не се появяват само при възрастните хора, има и доста млади хора с прошарена коса.

Дерматологът Малиса Пулианг казва, че до 50-ата година от живота, половината от хората са с прошарени коси, а ако това се случи преди 35-ата година, трябва да се замислите.

“Организмът престава да произвежда меланин и последствието от това е сива коса, която с течение на времето побелява”, казва тя.

Трябва да се отбележи, че този процес е свързан с кератиноцитите, отговорни за гъстотата на косата, така че не трябва да се притеснявате, когато косата стане по-рядка. Рядката коса е свързана главно с генетиката.

Но трябва да се притеснявате, ако започнете да побелявате много рано. Някои изследвания установиха, че това може да е свързано със сърдечните заболявания. Според изследването, представено на конференцията по кардиология в Индия, при мъжете, които твърде рано са започнали да побелват, пет пъти по-голяма е вероятността да развият коронарни заболявания, което означава, че шансовете за инфаркт са по-големи.

Коронарната или исхемичната болест на сърцето се характеризира с отлагания в кръвоносните съдове и стеснени стени, което води до понижено или прекъснато кръвоснабдяване в някои части на сърдечния мускул.

Отлаганията или плаките обикновено се появяват в резултат на дългосрочно увреждане на артериите – поради високия холестерол, диабет или тютюнопушене и може да са предизвикани от механични причини – артериална хипертония.

Стеснените кръвоносни съдове не могат да доставят на сърцето достатъчно кислород, което може да доведе до отслабване на функцията на сърцето, ангина пекторис и дори инфаркт.

Ако плаките се разрушат, на това място се създава гънка, която може да прекъсне кръвния поток, което води до загуба на част от сърдечния мускул. След това настъпва сърдечен удар.

И оксидативния стрес допринася за ранната поява на бели косми. Това е биологичен процес, който може да увреди клетките и тъканите и едно изследване е показало, че той е отговорен за стареенето на меланоцитите.

Експертите казват, че не може да бъде сигурно дали хората, които побелеят по-рано, ще имат сърдечни проблеми, но ако това се случи преди 35-годишна възраст, със сигурност е желателно да посетите лекар и да проверите своето здраве.

Понякога появата на сива коса е предизвикана от небалансирана диета. Учените са открили, че липсата на витамин D3 води до загуба на веществото, което придава цвета на кожата и косата. Същото важи и за витамин В12.

Храна богата на витамин D3: месо, яйца. Той се произвежда естествено в тялото, когато сме изложени на слънчева светлина. Витамин В12 може да се открие в храни от животински произход – риба, миди, млечни продукти, яйца, телешко, свинско.