НАЧАЛО ЗДРАВЕ Хиляди причини защо трябва да използвате семената от чиа

Хиляди причини защо трябва да използвате семената от чиа

0
Хиляди причини защо трябва да използвате семената от чиа
Хиляди причини защо трябва да използвате семената от чиа

Семената от чиа станаха много популярни през последните няколко години поради огромното количество здравословни съставки. Това ситно черно семе произлиза от Мексико, въпреки че ацтеките, маите, инките и индианците го използвали в Централна и Южна Америка.

Името “чиа” произлиза от езика на маите, което означава “сила”. Бере се от растението Salvia hispanica, принадлежащо към семейството на ментата.

Защо трябва да ядете семена от чиа?

Семената съдържат 5 грама влакна на една лъжица. Тези влакна са особено полезни при храносмилането и ви държат сити. Те също така изобилстват с омега-3, манган, фосфор и протеини.

Контрол на кръвната захар:

Семената от чиа се използват за приготвяне на десерти, защото представляват вид бариера между въглехидратите и храносмилателните ензими. Това води до постоянно освобождаване на енергия, за разлика от захарта, която предизвиква внезапни скокове и спадове, което е особено полезно за диабетици. Опитайте пудинг или плодово кисело мляко, приготвено със семена от чиа.

Поддържат тялото хидратирано:

Тъй като семената от чиа могат да поемат много вода, тя може да помогне на тялото да поддържа течностите и електролитите, което е чудесно за спортисти и активни деца. Ако планирате ден, който да прекарате под горещото слънце, осигурете закуска, приготвена със семена от чиа, които преди това са престояли във водата.

Лесно се усвояват:

Семената от чиа лесно се храносмилат и абсорбират в нашата храносмилателна система. Повечето хранителни вещества, съдържащи се в това семе, са разтворими във вода, а накиснатите семена от чиа се обработват още по-лесно от организма.

Почистват червата:

Семената от чиа действат като четка за почистване на дебелото черво, тъй като премахват дори стари наслагвания. Ако се консумират редовно – осигуряват редовно изпразване, поради което е чудесна храна за хора с хроничен запек.

Помагат за намаляване на теглото:

Семената от чиа също помагат да отслабнете заради контрола на инсулина, който е отговорен за увеличаване на мастната тъкан, особено около стомаха.

Съдържат аминокиселина, наречена триптофан, която помага за регулиране на апетита, насърчава по-добрия сън и подобрява настроението. Може също така да регулира кръвното налягане при диабетици.

За семената от чиа се смята, че могат да предотвратяват сърдечни заболявания, подобряват ефикасността от тренировките и да предотвратяват метаболитния синдром.

Други ползи:

– Контрол на нивото на кръвната захар

– Намаляват LDL холестерола (лош холестерол)

– Повишават HDL холестерола

– Предотвратяват сърдечносъдовите заболявания

– Предотвратяват колоректален рак

Как да използвате семената от чиа:

Имат много приложения, а най-често, с тях се приготвят пудинги, сладкиши, в закуски, заедно със зърнени култури и други семена и за поръсване в различни салати.

Семената са хидрофилни, което означава, че абсорбират течността и образуват гел. За по-малко от 10 минути семената могат да попият около 10 пъти повече от теглото си!

Можете да направите чия гел с накисване на 1/3 чаша семена в 2 чаши вода/сок, оставете така, да набъбне през нощта.

Така приготвеният гел с вода има срок на годност до три седмици, ако се съхранява в хладилник. Този гел може да се консумира отделно или да се прибави към различни напитки.