НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Вижте как правилно се колтучат домати и защо да го правим навреме?

Вижте как правилно се колтучат домати и защо да го правим навреме?

0
Вижте как правилно се колтучат домати и защо да го правим навреме?
Вижте как правилно се колтучат домати и защо да го правим навреме?

Да се колтучат домати или с други думи да се почистват редовно страничните разклонения на високостеблените домати е задължително.

В умерения климатичен пояс, в който като цяло попада България, доматите не могат да растат без да се отчупват навреме пичовете им т.е. да се колтучат.

При доматите израстват много странични издънки (колтуци) от основата на листата, разположени върху главното стъбло. Ако те не се отстраняват своевременно, ще израстат твърде много и растението ще се превърне в многостеблен храст с многобройни цветове. Но по този начин всичките му сили ще бъдат насочени не толкова върху формирането на плода, колкото върху изграждането на зелена маса. Завързалите се плодове няма да получат необходимите количества хранителни вещества и няма да имат време да узреят. За да пристъпите към премахване на колтуците, трябва да знаете какъв е даденият сорт домати.

Детерминантните сортове домати сами прекратяват растежа се, разклоняват се слабо и са предимно нискорастящи. При тях обикновено израства едно стъбло. Ако при такова растение веднага се отделят всички издънки, то ще престане да расте и реколтата ще бъде слаба. Опитайте се да постъпите по различен начин: оставете колтуците в основата на листата, разположени под едно от горните съцветия. Тогава растежът ще продължи. Този колтук може да бъде отстранен, за да се замени с друг, който е по-близо до върха, оставяйки новият и така нататък. По време на горещо лято, детерминатните домати могат да израснат в две или три стъбла.

Щамбови домати – те са разновидност на детерминатните домати и обикновено не образуват израстъци (колтуци).

Индетерминатните сортове и хибридите продължават да растат, докато за това са налице подходящи условия, формирайки колтуци в основата на всички листа. Те трябва да се отчупват през лятото, за да израсне само едно стъбло. Ако искате да израстат две стъбла, оставете още една странична издънка под първата цветна китка.

Общи правила при отстраняване на колтуците:

. Започнете да оформяте растенията, когато те вече са укрепнали и са започнали интензивно да растат.

. Отстранявайте колтуците, когато достигнат дължина до 5-7 сантиметра с ръце, а не с нож, оставяйки малко пънче.

. Избирайте за това занимание сутрешните часове.

Споделете с приятели и близки полезната информация за това как се колтучат домати. Надяваме се да им е от полза!