НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Как да подхраните мушкатото за изобилен цъфтеж?

Как да подхраните мушкатото за изобилен цъфтеж?

0
Как да подхраните мушкатото за изобилен цъфтеж?
Как да подхраните мушкатото за изобилен цъфтеж?

Мушкатото е красиво цвете, което може да се отглежда както в градината, така и на прозореца у дома. При засаждането на това растение, цветарите очакват дълъг и изобилен период на цъфтеж, приятен за окото и създаването на неописуема красота от цветове. За това обаче е необходимо да се осигурят благоприятни условия, включително не само правилно поливане, защита от болести и освобождаване от плевели, но и правилно използване на торовете.

Пеларгониум – род красиво цъфтящо растение от семейството на мушкатото.

Това е най-популярното растение, както сред закритите, така и сред градинските и паркови култури. Изглежда страхотно на перваза на прозореца в апартамента и офиса, на балкона, в цветните лехи и тревните площи, в градините и у дома.

Думата “мушкато” идва от гръцката дума “пеларгос” – щъркел, защото цветовете на мушкатото напомнят за клюна на щъркела.

Мушкатото е внесено в Европа през XVII век. Отначало то се считала за аристократично растение, отглеждало се в оранжерии с богати имения и крайградски вили. Сега може да се намери във всяка къща, защото е непретенциозно, устойчиво, дълголетно.

Общи правила за грижа и торене на мушкатото

За да осигурите удобно отглеждане, е важно да изберете подходящи условия за дома:

 • малка саксия (много голямата коренова система ще доведе до голяма маса зелени листа и намаляване на цъфтежа);
 • плодородна почва;
 • добър дренаж, тъй като мушкатото е много чувствително към липсата на вода;
 • добре осветено слънчево място;
 • редовно допълнително торене.

При прилагане на торовете, вземете под внимание сезона: през пролетта и лятото торенето се извършва веднъж на 2 седмици, през зимата торенето се преустановява. Допустимо е да се добави половината от обичайната доза стимуланти в средата на зимните месеци. Трябва да се внимава с избора на торове, тъй като мушкатото не се нуждае от органично торене. За цъфтежа у дома се изискват минерални торове, като основните са калий, фосфор и азот. Обикновено те се смесват в равни пропорции, но в началото на цъфтежа се намалява дозата на азота и се увеличава количеството добавен калий.

Ако не е възможно отделно приложение на торовете, трябва да използвате готови минерални комплекси, които съдържат допълнителни минерали. Особено внимание трябва да се обърне на съдържанието на йод. Не използвайте течни торове, без първо да напоите земята – това ще доведе до изгаряния и смърт на корените. Мушкатото се подхранва един час след основното поливане.

Подхранване за изобилен цъфтеж

Отличен тор за мушкато, отглеждано у дома или на открит балкон, е разтворът от йод. Това е отличен стимулатор за цъфтеж и растеж.

За да приготвите хранителния състав, се нуждаете от мека вода и от обичайния аптечен йод. Най-добре е да използвате дъждовна вода – така растението ще бъде много по-активно да поеме полезните съставки от почвата. В 1 литър вода трябва да разтворите 2-3 капки йод, да разбърквате всичко.

Поливайте при не много изсушена почва. Препоръчително е разтворът да се изсипва по-близо до стените на саксията. Йодът се счита за отличен стимулатор на цъфтеж, следователно след 2-3 такива подхранвания, мушкатото трябва задължително да пусне пъпки, от които да се появят ярки цветове.

Но също така трябва да имате предвид, че твърде честото подхранване може частично да повреди кореновата система на цветята, поради което мушкатото ще започне да изсъхва и да боледува. Достатъчно е да извършвате торене на всеки 3 седмици, като започнете от пролетта и продължите до есента.

Осигуряване на цъфтеж за мушкатото

За да цъфти изобилно, вашето мушкато се нуждае от торене и грижи. Не забравяйте, че за подходящите условия е важно:

 • слънчево открито пространство;
 • малко сянка, която може да понесе, но ако сянката е твърде продължителна, няма да цъфти;
 • напояването трябва да е рядко, но изобилно;
 • в дъното на саксията трябва да бъдат направени отвори за добро отводняване на водата;
 • странно, но това растение не се нуждае от твърде плодородна почва, ако желаният резултат е повече цветя, отколкото листа, тогава трябва да посипете по-малко почва;
 • редовно подхранвайте;
 • навреме премахвайте изсушените цветя и листа.

Вижте още: Използвайте оцет в градината и ще се радвате на супер резултати

Най-честата грешка, която се допуска, е, че в повечето случаи цветарите бързат да въведат торовете веднага щом забележат няколко жълти листа. Не го правете, защото причината за това явление е следната:

 • сухи ръбове на листата – недостатъчно поливане;
 • слаби или изгнили листа – прекалено често поливане.

Подхранване поради оголване на стъблото също не е нужно, тъй като този процес се дължи на липсата на слънчева светлина.