НАЧАЛО ЗДРАВЕ Използването на лак за нокти може да бъде опасно! Ето защо!

Използването на лак за нокти може да бъде опасно! Ето защо!

0
Използването на лак за нокти може да бъде опасно! Ето защо!
Използването на лак за нокти може да бъде опасно! Ето защо!

Използването на лак е станало толкова често в последни дни, че повечето хора не осъзнават как то може да се отрази на телата им. В действителност, дори и най-загрижените рядко се замислят за последствията.

Какво показват научните изследвания?

Наскоро екип от изследователи проверили наличието на токсини на 24 жени и открили доказателства в органите на всяка една от тях. Източникът на тези токсини бил не кой да е, а лакът за нокти.

Установено е, че 100% от жените, участвали в проучването, показали наличие на трифенилфолсфат само след 10 часа след нанасянето на лака за нокти. В друго последващо изследване учените са тествали 10 вида лак за трифенилфосфат и намерили химическо вещество в 8 от тях. 20% от лака на пазара съдържа вредни химикали, които не са посочени като съставка на етикета на продукта.

Какво представлява трифенилфосфатът?

Известно е, че трифенилфосфата нарушава човешката ендокринна система, която е отговорна за всички наши хормони. Според главния изследовател, д-р Хедър Стейпълтън, “има все повече доказателства, че това вещество може да повлияе на регулирането на хормоните, метаболизма, плодовитостта и развитието.”

Той е особено вреден за млади жени, които редовно използват лак за нокти, като здравословното хормонално развитие е критичен компонент в растежа им. Но този химикал представлява сериозна заплаха за здравето на почти всеки, който е изложен на това влияние. Лакът съдържа и:

  • Ендокринни токсини
  • Репродуктивен токсин
  • Невротоксин (ефекти върху развитието)
  • Дразнещ кожата алерген

Други опасности за здравето

1) Формалдехид

Известен канцерогенен, който може да се разтвори във въздуха и водата. Въздействието на формалдехида причинява симптоми на астма, хрипове и кашлица. Хората с хронични заболявания са особено податливи на отравяне с химикала.

2) Толуел

Известно е, че толуенът предотвратява развитието при деца. Той може да раздразни кожата.

3) Дибутилфталат

Някои марки лак за нокти съдържат дибутилфталат. В действителност, той носи същия риск за здравето, включително репродуктивни токсини и хормонални нарушения.

Вижте още: Крем с куркума помага да излекувате раните и драскотините

Естествени алтернативи на лака за нокти

Добрата новина е, че има някои фирми, които предлагат естествена алтернатива, която не включва рискове, като например хормонални нарушения или алергии.