НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Ето какво да направите и черните дрехи никога няма да избелеят!

Ето какво да направите и черните дрехи никога няма да избелеят!

0
Ето какво да направите и черните дрехи никога няма да избелеят!
Ето какво да направите и черните дрехи никога няма да избелеят!

Черните дрехи, макар и практични, много бързо губят своя наситен цвят в процеса на прането. По черните дрехи, особено по дънките могат да се появят сиви ивици или да се получи странен светъл оттенък. Ето защо, всяка домакиня трябва да знае как правилно да пере черните дрехи, за да изглеждат те като нови.

Прането и грижата за дрехите в съвременния свят на модерни перални машини и мощни перилни препарати изглежда лесно. Но всяка домакиня знае, че и да се развалят дрехите е твърде лесно, ако грижейки се за тях не спазваме определени правила. Днес ние ще ви разкрием 7 тайни, с които прането на черните ви дрехи няма да е толкова трудно.

Как да перем черните дрехи

1. Ако не искате дрехите ви да се захабят при пране в пералната машина, винаги избирайте деликатен режим на пране. Към препарата за пране е необходимо да добавите щипка готварска сол.

2. За да се предотврати линеене и за опресняване на черния цвят, възползвайте се от този полезен трик. Добавете в леген със студената вода 2 супени лъжици оцет и поставете в този разтвор дрехата за 20 минути. Не изплаквайте, просто изцедете и изперете по обичайния начин.

3. Налейте горещата вода в леген и разтворете в нея кафе. Накиснете дрехата в този ароматен разтвор в продължение на 20-30 минути. След това я изперете ръчно с деликатен препарат. Да, методът не е от евтините, но освежава черния цвят 5 пъти.

4. За да се освежи цвета на дрехи от деликатни естествени материи, ще ви трябва тютюн. Пригответе в купа необходимото количество разтвор, имайки предвид, че за 1 литър вряща вода са нужни 15 грама тютюн. Когато разтворът се охлади до 40 градуса, прецедете го и го нанесете с четка за дрехи. След това изплакнете дрехата в хладка вода.

5. Най-лесният начин да освежите и да подсилите черния цвят – това е прането на дрехите с черен туш за мигли. Но имайте предвид, че това е подходящо само при ръчно пране. Добавете малко черен туш и 1-2 супени лъжици оцет при последното изплакване.

6. В леген с топла вода добавете 1 супена лъжица сода за хляб. Задръжте в този разтвор чистите дрехи след обикновено пране в продължение на 10-15 минути. Изплакнете. Това е идеалният трик за блузи и ризи. В крайна сметка, така не само ще освежите черния цвят, но и напълно ще премахнете миризмата на пот.

7. Ако вашата черна дреха е вече много далеч от първоначалния си цвят, но искате да я запазите, просто трябва да я занесете на химическо чистене или да я боядисате със специална боя за плат.

Тези малки хитрости ще ви помогнат да запазите наситения цвят на черните си дрехи. Така те ще изглеждат като нови, дори и след 20 пранета.

Разкажете ни в коментарите, имате ли някакви свои тайни за перфектно пране. И не забравяйте да споделите статията с приятелите си в социалните мрежи!