НАЧАЛО ЗДРАВЕ Живовляк – мощен лек и едно от най-полезните растения!

Живовляк – мощен лек и едно от най-полезните растения!

0
Живовляк - мощен лек и едно от най-полезните растения!
Живовляк - мощен лек и едно от най-полезните растения!

Живовлякът е бил използван в продължение на хиляди години при най-различни методи на лечение, благодарение на своите мощни лечебни свойства. Той съдържа голямо количество аскорбинова киселина, витамин К, калций и бета-каротин.

Това растение притежава силни противовъзпалителни, успокояващи, антимикробни, отхрачващи, противоалергични, кръвоспиращи и диуретични свойства.

Листата от живовляк могат да се консумират сурови или да се добавят към салати. Благодарение на противовъзпалителните си свойства те действат успокояващо при болка и сърбеж, породени от кожни проблеми, лекуват циреи, ухапвания от насекоми и дребни ранички. Можете също така да ги използвате за приготвяне на сиропи,
тинктури или чай.

Това невероятно растение има широк спектър на използване за медицински цели. Живовлякът е истинска панацея за нашето тяло – може да помогне за решаването на храносмилателни проблеми и менструални болки, различни проблеми с кожата и дори артрит.

Две български клинични проучвания са показали, че тази билка ефективно лекува хроничен бронхит. А именно, успокояващите свойства на живовляка са сходни с тези на глицерина и пектина, които се съдържат в сиропите за кашлица.

Листата на това прекрасно растение са с високо съдържание на витамин С, който ефективно укрепва имунната система на човека. В допълнение, те са богат източник на витамин А, който поддържа здравето на очите и предпазва от дегенерация на макулата (централната част на ретината), което може да доведе до слепота.

Това универсално растение може да се използва за поддържане на цялостното здравословно състояние.

Рецепта за чай от живовляк

Необходими продукти:

. 1 супена лъжица пресен или сух живовляк
. 1 чаша вряща вода
. 1 чаена лъжичка мед (по желание)

Начин на приготвяне:

Трябва да използвате всички части на живовляка – стебло, семена, корени и листа. Поставете ги в кипящата вода. Оставете ги потопени във водата в продължение на 10 минути, след това прецедете течността. Ако предпочитате сладък чай, добавете една чаена лъжичка мед.

Пийте чая и се наслаждавайте на многобройните му ползи за вашето здраве!