НАЧАЛО ЗДРАВЕ Расте във всеки двор, а може да помогне в борбата с тежки...

Расте във всеки двор, а може да помогне в борбата с тежки болести

0
Расте във всеки двор, а може да помогне в борбата с тежки болести
Расте във всеки двор, а може да помогне в борбата с тежки болести

Расте във всеки двор, а само едно цвете може да помогне в борбата с тежки болести.

В много страни по света това цвете е символ на надежда в борбата срещу туморите, но сега учените казват, че точно това цвете, което се намира в почти всички дворове и градини може да играе по-конкретна роля в борбата срещу тази болест. Става въпрос за нарциса.

Именно проучване, което е проведено в белгийския университет “Université libre de Bruxelles” посочва, че алкалоидите, които се намират в жълтия нарцис могат да блокират производството на протеини, на които туморните клетки разчитат, за да растат още повече.

Става дума за алкалоиден хемантамин, терапевтична молекула от естествен произход. Групата на тези молекули включва още и морфина, хинина и ефедрина. Този алкалоид стимулира стабилизиране на протеините. Допълнителни изследвания потвърждават, че той може да елиминира и самите клетки на тумора, като ги свърже с рибозомите, които са отговорни за синтеза на протеините.

И самите учени казват, че това откритие е гениално. Но ако случайно ви хрумне сами да се опитате да използвате нарциса за здравни цели, помислете още веднъж, защото самолечението може да бъде доста опасно. Ако дъвчете или ядете стъблото на нарциса, това може да доведе до обриви и световъртеж.