НАЧАЛО ЗДРАВЕ 10 начина да намалите риска от появата на рак

10 начина да намалите риска от появата на рак

0
10 начина да намалите риска от появата на рак
10 начина да намалите риска от появата на рак

Многобройните изследвания за тази смъртоносната болест са установили няколко начина и навици, чрез които ще намалите появата на рак.

1. Откажете цигарите

Тютюнопушенето уврежда почти всеки орган в тялото ви. Това води до появата на повече видове рак, сред които и рак на шийката на матката, хранопровода, бъбреците, устата, белите дробове, панкреаса, гърлото. Дъвченето на тютюн увеличава риска от рак на хранопровода, устата, панкреаса и гърлото.

Отказването на цигарите е първото нещо, което трябва да направите, за да намалите риска от рак.

2. Поддържайте нормално телесно тегло

Затлъстяването е причина за много заболявания. Затлъстяването може да доведе до рак на гърдата, дебелото черво, бъбреците, хранопровода и стомаха. Доказано е, че жените с наднормено тегло по-трудно могат да победят рака на гърдата, отколкото жените с нормално телесно тегло. Затова хранете се здравословно и поддържайте нормално телесно тегло.

3. Бъдете активни

Здравото тяло не се поддържа само чрез храна. Най-важната част от поддържането на здраво тяло и намаляването на шансовете за поява на рак е редовната активност.

Трябва да имате активен живот и да практикувате поне 30 минути три пъти седмично. Колкото повече тренирате, толкова повече се защитавате.

4. Защитете се от слънцето

Излагането на слънце увеличава риска от рак на кожата. Всъщност излагането на слънце е основен виновник за почти всички случаи на рак на кожата, включително меланома. Затова не пренебрегвайте предупрежденията на специалистите за защита от слънцето.

5. Намалете алкохола

Рискът от рак на устата, гърдата, гърлото, хранопровода, бъбреците и черния дроб се увеличава с голямото количество алкохол, което консумирате. Следователно, не пийте повече от 3 чаши седмично.

6. Здравословна диета

Фокусирайте се върху здравословни храни, богати на витамини, минерали и фибри. Консумирайте много плодове и зеленчуци, за да намалите риска от рак. Проучванията показват, че яйцата могат да намалят риска от рак на гърдата. Изхвърлете мазната храна от менюто си и живейте по-здравословно.

7. Зелен чай

Зеленият чай е богат източник на антиоксиданти. Консумирането на тази мощна напитка предпазва от няколко вида рак, като рак на стомаха, кожата, хранопровода, простатата и панкреаса. Най-малко една чаша зелен чай дневно намалява риска от рак на белия дроб с 5 пъти.

8. Защита от вредни вещества

Обърнете внимание на излагането на пестициди и други вредни вещества като азбест и радон.

9. Избягвайте дишането на вредни газове

Отработените газове от превозните средства повишават риска от рак на белия дроб и рак на гърдата. Всеки път, когато попаднете в задръстване, затворете прозорците на колата си. Когато ходите пеша, избирайте по-малко натоварените улици.

10. Стресът е вашият враг

Когато тялото е под стрес, то създава хормони, които оказват влияние върху здравето и увеличават риска от рак. Ето защо хранете се здравословно упражнявайте се и пийте течности, за да подобрите здравето и благосъстоянието си.