НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Без повече комари: Засадете тези растения в градината си!

Без повече комари: Засадете тези растения в градината си!

0
Без повече комари: Засадете тези растения в градината си!
Без повече комари: Засадете тези растения в градината си!

Ако живеете в топъл район, най-вероятно сте постоянно притеснявани от комари. Тези вредители са не само дразнещи и причиняващи сърбящи ухапвания, но и много опасни. Те разпространяват смъртоносни болести, така че често се причисляват към ​​едни от най-опасните насекоми в света.

Ето някои от причините, поради които комарите са най-лошите насекоми!

1) 40% от комарите в света носят заплаха от заболяване от денга, която причинява “чувство за счупени кости”: известна също като комарна треска, тя е най-честата болест, предавана от комари по всички краища на света.

2) Комарите разпространяват жълта треска или “първоначална вирусна хеморагична треска”: тя засяга повече от 200 000 души годишно и убива 30 000 души.

3) Комарите заразяват птиците с неприятни болести като например, вируса на Западен Нил: около 20% от заразените хора развиват треска, придружена с болки в тялото, болки в ставите, обрив, диария и повръщане.

4) Комарите причиняват трайни увреждания по целия свят. Лимфната филариаза, която е една от най-пренебрегваните тропически болести, е основната причина за трайни увреждания в световен мащаб.

5) Комарите разпространяват малария, която все още причинява стотици хиляди смъртни случаи всяка година: приблизително от 2000 до 2012 г. се наблюдава значително намаляване на случаите на малария. Около 630 000 души загиват от малария през 2012 г.

Заради това не е изненадващо, че репелентите срещу комари са едни от най-широко използваните продукти в света. Препоръчително е обаче да избягвате химикалите и да изберете по-здравословна алтернатива. Добрата новина е, че отглеждането на тези растения срещу комари в близост до дома ви е един от най-ефективните и безопасни начини да се предпазите от досадните и опасни комари.

Растения срещу комари

1) Босилек

Босилекът отблъсква комарите чрез етеричните си масла.

2) Карамфил

Благодарение на отблъскващото си действие, използвайте масло от карамфил директно върху кожата.

3) Чесън

Засадете чесън около дома си, за да се защитите или го смесете с приятни аромати за употреба.

4) Лимонена мащерка
Комарите не могат да издържат на миризмата ѝ, така че тя успява да ги отблъсне ефективно и естествено.

5) Мента

Можете да я засадите в задния двор или да я втриете в кожата си, за да облекчите сърбежа.

6) Розмарин

Неговите масла могат да се използват като съставка в спрейовете против комари. Самият розмарин ефективно предотвратява ухапванията от комари.

Вижте още: Мразите да копаете картофите? Тогава ги засадете така!

7) Лавандула

Можете да засадите това растение с приятен аромат в саксия и да го поставите на перваза на прозореца.

8) Мушкато

Засадете това растение до дома си, стрийте листата и поръсете с тях градината.