НАЧАЛО ЗДРАВЕ Продукти срещу депресия: Ето какво да добавите към храната си!

Продукти срещу депресия: Ето какво да добавите към храната си!

0
Продукти срещу депресия: Ето какво да добавите към храната си!
Продукти срещу депресия: Ето какво да добавите към храната си!

Ето какво да добавите в менюто си, за да избягвате състоянието на депресия.

1) Риба

Мазната риба (херинга, сардина, скумрия, сьомга, треска) е много богата на омега-3 мастни киселини, поради което се е превърнала в средство против депресия и лошо настроение. Само при слабо-солената риба се образуват най-много полиненаситени мастни киселини. Все пак аминокиселината триптофан (от която се образува и серотонина – “хормона на щастието”) остава в рибата и след нейното приготвяне. Ето защо рибните ястия трябва да са на трапезата ви.

В допълнение, мазната риба има много витамин В6, който подобрява настроението и укрепва имунната система. Рибата трябва да се консумира най-малко три до четири пъти седмично по 100-150 грама. А ако консумацията ѝ е ежедневна, тогава 50-70 грама.

2) Зеленчуци и плодове

Зеленчуците и плодовете с ярък цвят като цвекло, патладжан, моркови, чушки, сливи, мандарини, портокали, както и други цветни зеленчуци също имат способността да повдигат настроението. Известно е, че наситените цветове могат да изгонят депресията и да ви презаредят с положително настроение.

Но това не е всичко. Плодовете и зеленчуците с наситени цветове имат в състава си биофлавоноиди, които подобряват кръвообращението на мозъка. В резултат на употребата им мозъкът получава повече кислород, вие започвате да се чувствате много по-добре и, разбира се, настроението ви също се повишава.

3) Пилешки бульон 

Пилешкият бульон има свойството да влияе върху спокойствието. При стрес това е отличното средство срещу депресия. Пилешкото месо съдържа протеини, състоящи се от аминокиселината триптофан. Навлизайки в тялото, тя се превръща в серотонин – “хормона на щастието”, който оказва влияние върху нашето настроение.

4) Зелени водорасли

Зелените водорасли са с високо съдържание на В-витамини, регулиращи работата на надбъбречната жлеза и, съответно, дефицитът на хормона адреналин води до хронична умора, причинявайки влошаване на настроението.

Зелените водорасли не се препоръчва да се купуват в консерви. Най-добре е да ги консумирате под формата на прясно приготвени салати, които могат да се намерят почти навсякъде.

5) Банани

Бананите съдържат серотонин и витамин B6, които, както вече беше споменато, са необходими за повишаване на настроението. В допълнение, бананите са способни да създадат чувство на еуфория, т.е. те са биогенни амини, които са известни с производството си на серотонин. Тези плодове са полезни при хронична умора и меланхолия.

6) Ядки

Всички ядки, както и мазните риби, са източник на омега-3 мастни киселини, способни да осигурят правилното функциониране на клетките на мозъка и да спомогнат за премахването на симптомите на депресия. В допълнение, ядките съдържат вече известната аминокиселина триптофан и витамин В6, повдигайки настроението. В допълнение, ядките съдържат минерал, наречен селен, който е необходим за отличното ви настроение.

Струва си да се знаете, че нивата на селен в кръвта при стареене намаляват със 7% след 60 години и 25 – след 75. Затова лекарите съветват възрастните хора да ядат повече ядки. За един ден можете да ядете до 30 грама от този продукт.

7) Шоколад

Какаото на зърна, от които се произвежда шоколадът, съдържа вещество, наречено фенилетиламин, което стимулира развитието на хормона на щастието в организма – ендорфини, които се произвеждат в големи количества при влюбване. А влюбените, като правило, са щастливи като децата. В допълнение, какаовите зърна съдържат магнезий, който може да премахне стреса. Въпреки това, струва си да знаете, че само черният шоколад има всички горепосочени качества. Млечният шоколад ще ви донесе много по-малко ползи.

8) Сирене

Сиренето съдържа аминокиселини, които стимулират доброто настроение: тирамин, триктамин и фенилетиламин. Насладете се на любимия си вид сирене.

Вижте още: Този лек унищожава гъбички, бактерии, миризма

9) Яйца

Яйцата съдържат есенциални мастни киселини и витамини А, Е, D, да не говорим за триптофан, който се образува от серотонина, както и каротин и витамини от група В, липсата на които може да доведе до депресия. Така че дори обикновените бъркани яйца могат да подобрят настроението ви. А яйцата, изядени на закуска, регулират чувството ви за глад през целия ден.

10) Овесени ядки и елда

Както пилешкото месо, така и овесените ядки и елдата съдържат аминокиселината триптофан. Обработена от организма, тя се превръща в “хормон на щастието”. Също така тези продукти съдържат въглехидрати, които се абсорбират бавно и нормализират нивото на кръвната захар.