НАЧАЛО ЗДРАВЕ Погледнете езика си и вижте какво означава неговия цвят!

Погледнете езика си и вижте какво означава неговия цвят!

0
Погледнете езика си и вижте какво означава неговия цвят!
Погледнете езика си и вижте какво означава неговия цвят!

Езикът – уникална част от тялото, която е изключително необходима за всеки от нас. С негова помощ ние комуникираме, храним се, поддържаме здравето на устната кухина и дори научаваме за състоянието на целия организъм. Ако погледнете езика си, той може да ви разкаже как околната среда, начинът на хранене и на живот засягат състоянието на вашето тяло. Ако имате огледало близо до себе си – можете да го използвате веднага и да разберете истината за вашето здраве!

Здрав език

Цветът на “здравия” език винаги е розов, без плака, петна, вдлъбнатини или рани. Това показва, че стомахът и храносмилателната система са здрави и функционират добре.

Плака на езика

1. Бял език

Този език показва проблеми с черния дроб или стомашно-чревния тракт. Тъй като е невъзможно само на тази база да се установи точна диагноза (може да бъде също понижена киселинност и язва на стомаха), по-добре е да се консултирате с лекар.

2. Дебел бял слой

Ако езикът ви е покрит с дебел слой бяла плака – това е лош знак, че някои от системите в организма не могат да упражняват изцяло своите физиологични функции. Това може да означава и наличие на вирусна инфекция.

3. Жълт език

Този тип плака показва заболяване на черния дроб или жлъчния мехур. Това може да бъде и признак за застой на храната в организма и лошо храносмилане.

4. Език с неравномерен цвят, покрит с вдлъбнатини

“Набразденият” език е сигурен признак за стомашно-чревни заболявания. Ако вдлъбнатините са толкова дълбоки, че изглеждат като пукнатини – това показва повишени нива на захар в кръвта. За да установите точната диагноза, лекарят е този, който ще ви помогне.

Цвят на езика

Бледо бял език

Езикът с бял или блед цвят е признак за вероятни проблеми, свързани с храносмилателната система. Такъв цвят на този орган често е придружен с редки изпражнения, студени ръце или крака, умора или подуване на корема.

Изключително бледият и сух език може също да показва недостиг на кръв, което обикновено е съпроводено от чувство на тревожност, замаяност, нарушение на паметта, безсъние, напукани устни или анемия.

Червен език

Ярко червеният език почти винаги показва наличието на инфекция в организма. Червените точки по езика може да показват температура или възпаление в кръвта. При децата по този начин могат да се проявяват инфекции. Тъмно червеният цвят е знак за бъбречни проблеми или интоксикация на организма.

Език с червен връх

Върхът на езика е известен също като сърдечна област. Като се има предвид този факт, червеният връх на езика без никакви други оплаквания, може да показва емоционална нестабилност.

Език, червен по краищата

Този цвят на езика показва прекомерна консумация на пикантни или мазни храни, както и алкохол. Дори и според източната медицина, по същия начин езикът може да се оцвети в резултат от дългогодишен гняв или негодувание.

Лилав цвят

Най-често този цвят се дължи на дефицит на витамин В2. Той може да се появи и при жени, които имат много болезнен менструален цикъл или при хора, страдащи от хронична болка.

Синкав цвят

Това е сигнал спешно да потърсите медицинска помощ и показва, че тъканите нямат достатъчно кислород. Това може да бъде и признак за сърдечно заболяване, засегнат кръвоносен съд, дисфункция на сърцето или дихателните пътища.

Жълт цвят

Ако пожълтяването на езика не минава дълго време, това е знак за заболяване на черния дроб или жлъчния мехур. Предната част на езика, ако е жълта, е сигурен знак за хепатит.

Зеленикав цвят

Тъмен или зеленикав език може да се появи при силно отравяне на организма, включително и от алкохол.

В китайската медицина се казва, че езикът свидетелства за сърцето, така че следете състоянието си. Не забравяйте, че при всяко отклонение или ако не се чувствате добре, трябва да потърсите помощта на квалифицирани специалисти!

Вижте още: Две рецепти за възстановяване на черния дроб

Споделете тази статия с приятелите си. Те вероятно също искат да направят диагностика на тялото си!