НАЧАЛО ЗДРАВЕ Ето как да “отключите” лечебните свойства на куркумата

Ето как да “отключите” лечебните свойства на куркумата

0
Ето как да отключите лечебните свойства на куркумата
Ето как да отключите лечебните свойства на куркумата

Ето как да “отключите” лечебните свойства на куркумата

Често мислим, че е достатъчно само да консумираме някои здравословни храни или да ги приемаме като добавка и това ще е достатъчно и те ще направят чудеса.

Това, което забравяме, е, че за много хранителни продукти има правилен начин, по който да се консумират, за да можем наистина да почувстваме техните ефекти.

Следващият път, когато искате да укрепите тялото си или да се борите с възпаление, вероятно ще посегнете към куркумата, но имайте предвид, че тази съставка се използва по определен начин, за да получите желаните ефекти.

А именно, куркумата трябва винаги да се комбинира с маслен продукт, тъй като куркуминът (лекарственото вещество) е разтворим в мазнини и така постига своя ефект.

Също така трябва да се загрее и комбинира с черен пипер, което увеличава ефекта му до 1000 пъти.

“Златната паста” от куркума е отлична добавка към ястия и чай

Основната съставка на “Златната паста” е куркумата или индийския шафран, суперподправка с противовъзпалителни, антиоксидантни и детоксикационни свойства.

Известна е също като естествен болкоуспокоител. Тъй като нашето тяло трудно усвоява куркумата, добавете зехтин и пипер към “Златната паста”, което ще ви помогне да усвоите подправката.

Съставки за “Златна паста”:

125 мл. куркума на прах

250 мл. вода

1 ½ чаена лъжичка смлян черен пипер

70 мл. зехтин или кокосово масло

Начин на приготвяне:

1. Към водата добавете куркума, след това се оставя на тих огън и се разбърква за около 6-10 минути, докато получите гъста паста.

2. Ако мислите, че пастата е твърде рядка, добавете малко куркума, а ако е твърде гъста, след това разредете с вода. Пастата трябва да се приготвя непрекъснато на тих огън без да завира, защото съставките й ще загубят лечебните си свойства.

3. Накрая добавете пипер и зехтин. Продължете да бъркате, за да се свържат добре съставките.

4. Дръпнете пастата от огъня и я оставете да се охлади. Можете да съхранявате пастата в буркан в хладилника до 2 седмици, тъй като ефектът й намалява след този период.

Употреба:

Ако я използвате като допълнение към ястията, “Златната паста” се добавя към края на готвенето, така че хранителните свойства да се запазят. Отлично допълва вкусовете на ястия с боб.

Може да се използва и като чай: малка чаена лъжичка се добавя към топла вода, разбърква се, добавя се чаена лъжичка мед или подсладител по желание.

Може да се добавя към сокове.

Една чаена лъжичка паста се добавя към зеленчукови супи, варива или крем супи.

Добавя се и към варен ориз и зеленчуци, за подобряване на вкуса.

Може да се използва към растително мляко като “Златна напитка”.