НАЧАЛО ЗДРАВЕ Вижте какви са ползите от меда и как той влияе върху нашето...

Вижте какви са ползите от меда и как той влияе върху нашето здраве!

0
Вижте какви са ползите от меда и как той влияе върху нашето здраве!
Вижте какви са ползите от меда и как той влияе върху нашето здраве!

Вижте какви са ползите от меда и как той влияе върху нашето здраве!

Поддържането на оптималното ниво на захар в кръвта има положителен ефект върху цялостното здраве, а медът изглежда допринася за постигането на тази цел. Всъщност древните олимпийски състезатели разчитали на този продукт, както и на комбинацията със смокини, за да подобрят изпълненията си, поддържайки нивото на енергия и възстановяване на мускулите.

В неотдавнашно проучване с 39 спортисти от мъжки и женски пол, след тренировка, участниците яли протеинова добавка, смесена с подсладител. Тези, които яли добавка, подсладена с мед, срещу захар или малтодекстрин, се радвали на най-добри резултати. Те поддържали оптимално ниво на кръвната захар два часа след тренировка, като същевременно се радвали на по-добро възстановяване на мускулите.

Може би най-важната полза за здравето на меда е неговата антиоксидантна способност.

Той дава впечатляващ принос към цялостното ниво на антиоксиданти в тялото.

Медът, който е познат и като мехлем за рани, се използва от векове като антисептик за лечение на изгаряния, язви и рани.

Проучване в Индия сравнява ефективността на меда с конвенционалното лечение на рани, при пациенти, страдащи от изгаряния от първа степен. Забележително е, че при рани, третирани с мед, ранното подобрение на острите възпалителни промени повлиява положително инфекцията и се наблюдава по-бързо възстановяване. Някои изследователи приписват този ефект на хранителните и антибактериалните вещества, които се намират в меда, като допринасят за заздравяването на кожата. Това е още едно доказателство за ползите му за здравето.

Допълнителното предимство на меда се намира в олигозахаридите, които съдържа. Те увеличават броя на добрите бактерии в дебелото черво, намаляват нивата на токсични метаболити в червата, помагат за предотвратяване на запек и за понижаване на холестерола и кръвното налягане.

Ако имате проблеми като възпалено гърло или пък се чувствате отпаднали, направете си зелен чай с една супена лъжица мед и много малко червен пипер кайен (cayenne). Мощната смес от чай и мед, заедно с червен пипер, може да облекчи възпаленото гърло. Учените смятат, че червеният пипер влияе положително на подобни промени в организма поради съдържащите се в него вещества.

И, разбира се, не пропускайте прекрасната напитка от мед, в комбинация с джинджифил през зимните дни.