НАЧАЛО ЛЮБОПИТНО Знаете ли какво първо трябва да направите сутрин, след събуждане?

Знаете ли какво първо трябва да направите сутрин, след събуждане?

0
Знаете ли какво първо трябва да направите сутрин, след събуждане
Знаете ли какво първо трябва да направите сутрин, след събуждане

Някои хора веднага след събуждане стават от леглото, а някои все още се търкалят в леглото, докато трети се изтягат.

Знаете ли, какво първо трябва да направите, когато се събудите?

Колко пъти сте чували съвета, че след събуждане трябва добре да се изтегнете в леглото? Това обикновено се прави с намерението малко да “раздвижим” заспалото тяло и мускулите и всъщност по този начин се прави въведение за сутрешните упражнения.

Въпреки това, освен физически, изтягането има влияние и върху нашето психическо здраве. Ейми Къди психолог от Харвард, съветва, всяка сутрин преди ставане да правим “могъща поза”.

“Power pose” всъщност е наименование за начин на разтягане, с което максимално разтягаме своите ръце и крака.”

Могъща поза

Точно тази поза ще помогне на хората с ниско самочувствие да се чувстват по-добре и да създадат усещане за самочувствие, което им липсва.

Именно само с 2 минути разтягане в тази поза, се активира тестостерона ( “хормона на господството”) и се намалява нивото на кортизола (“хормон на стреса”), заради който се чувстваме зле. Именно комбинацията от висок тестостерон и нисък кортизол, отговаря за създаването на чувство на увереност.

Защо разтягане?

Срамежливите хора или тези, които не вярват в себе си, най-вече физически се оттеглят в себе си, сядат и лягат подгърбени, защото искат сами да се направят по-малки и да заемат по-малко място.

Такова поведение е специфично повече за жените. Те хронично се чувстват по-малко силни от мъжете. Още от началното училище от езика на тялото може да се заключи, че момичетата, физически се оттеглят и се крият.

Проблемът е в това, че този процес работи двупосочно. Усещането за безсилие може да ви накара да заемете поза на безсилие, а от друга страна позата на безсилие ще предизвика чувство на безсилие.

Поради това всяка сутрин, преди да станете от леглото изтегнете се добре.

Особено, ако спите в поза “зародиш”, – съветва д-р Къди.