НАЧАЛО СЪВЕТИ ЗА ДОМА Добавете това към цветята и ще цъфтят непрекъснато!

Добавете това към цветята и ще цъфтят непрекъснато!

0
Добавете това към цветята и ще цъфтят непрекъснато!
Добавете това към цветята и ще цъфтят непрекъснато!

Добавете това към цветята и ще цъфтят непрекъснато!

Петуниите, дребните каскадни петунии, са популярни цветя за балкони и прозорци. Но, за да цъфтят през цялото лято, те наистина изискват доста грижи.

Петуниите понасят добре на слънчеви места със слънчева светлина през целия ден. Ако са засадени на полусенчесто място, те трябва да се напояват веднъж на ден през лятото. На слънчево място, петунията се нуждае от поливане поне два пъти на ден.

Най-важно е, петунията никога да не остане без влага. Полива се редовно, но умерено, така че да не загние, рано сутрин или вечер с хладка вода. Препоръчва се да се полива с престояла вода. По време на поливането листата не бива да се мокрят. За да бъде по-лесно, можете да инсталирате система за напояване “капка по капка”, или да засадите петунията в самополиващи се саксии.

Колкото по-светъл е цветът на цветята, толкова по-голяма е нуждата от торене. Веднъж седмично се подхранват с тор, обогатен с фосфор и грозде. Ако листата на петунията са бледи и светли и по тях ясно се различават жилите, означава, че не се хранят достатъчно.

Сухите цветя и листа не трябва да се отстраняват, защото, ако се откъсне от зелената част, на това място се появява рана, на която бактериите и други причинители на болести се развъждат.

Ако листата често изсъхват и пожълтяват, това може да е индикатор, че петуниите трябва да се подхранят повече.

Важно е да се отбележи, че петуниите се засаждат във висящи кошници, саксии или сандъчета на балконите или прозорците.